Σε πύρινη πολιορκία ο Έβρος, καλά νέα από τη Λευκίμμη - Δύσκολη η κατάσταση στα άλλα μέτωπα

Σε πύρινη πολιορκία ο Σε πύρινη πολιορκία ο

Δραματική παραμένει η κατάσταση στον Έβρο, όπου ηφωτιά βρίσκεται εκτός ελέγχου για ένατη συνεχόμενη μέρα, ωστόσο κάποια πρώτα καλά νέα έρχονται από το μέτωπο της Λευκίμμης.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεση να θέσουν υπό έλεγχο την τεράστια φωτιά παραμένουν δύσκολες, καθώς οι φλόγες που δυναμώνουν λόγω της έντασης και της φοράς του αέρα απειλούν συνεχώς χωριά και οικισμούς με αποτέλεσμα να εκκενώνονται.

Στην περιοχή της Λευκίμμης, πυροσβέστες και εναέρια μέσα κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο το πύρινο μέτωπο. Νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης προς το Τυχερό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κερδήθηκε το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων, να περιοσίσουν τη φωτιά, υπό τον φόβο ότι οι άνεμοι από τη Δευτέρα αλλάζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 15 κάτοικοι, κατά την εκκένωση του οικισμού, μεταφέρθηκαν με ευθύνη του Δήμου σε ξενοδοχείο της περιοχής ενώ δεκάδες άλλοι, κυρίως ηλικιωμένοι, μετέβησαν σε σπίτια συγγενών τους.

Το μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί το ενεργό μέτωπο από τη Δαδιά προς την Κοτρωνιά, όπου αυτή την ώρα οι επίγειες δυνάμεις καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να μην περάσει έναν δρόμο, καθώς αν συμβεί αυτό οι φλόγες θα μπουν στον Δρυμό.

Αισιοδοξία επικρατεί και για τον οικισμό των Κασσιτερών στη Ροδόπη, αφού αυτή την ώρα η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο. Το μεσημέρι στάλθηκε μήνυμα 112 για εκκένωση προς τις Σάπες, για τρίτη συνεχόμενη φορά. Σε επιφυλακή είναι όλες οι επίγειες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, το πύρινο μέτωπο που συνεχίζει να καίει προς τη Νέδα, περνάει πλέον στο Δήμο Αριανών. Εκεί, οι εστίες είναι διάσπαρτες αλλά έρπουσες, ίσως το μέτωπο να είναι πάνω από 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Προς το παρόν, δεν εμπνέει κίνδυνο.

Οι άνεμοι στον Έβρο εξακολουθούν να πνέουν βορειοανατολικοί και κόντρα στη φωτιά, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την η αναχαίτισή της. 

Τα μηνύματα του 112

Στο μέτωπο του Έβρου επιχειρούν σήμερα, Κυριακή, 27 Αυγούστου, 295 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με τη συνδρομή από αέρος επτά πυροσβεστικών αεροσκαφών και πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Λόγω της ανεξέλεγκτης φωτιάς που καίει για ένατη συνεχόμενη μέρα,  το «112» το μεσημέρι της Κυριακής κάλεσε τους κατοίκους της Λευκίμμης να εκκενώσουν την περιοχή.

Το μήνυμα του 112 ανέφερε τα εξής: «Ενεργοποίηση 112. Έβρος. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται σχετικά.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

?#Έβρος

? Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς #Τυχερό

? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 27, 2023

Την ίδια ώρα ο  αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς δηλώνει ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε. «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε. και συμπλήρωσε:  «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».

Εκκένωση και στην Ροδόπη

Σημειώνεται πως την ίδια ώρα σε εκκένωση κλήθηκαν και οι κάτοικοι του οικισμού Κασσιτερά προς Σάπες.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

?#Ροδόπη

? Εάν βρίσκεστε στην περιοχή #Κασσιτέρα απομακρυνθείτε προς #Σάπες

? Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας

‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

ℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) August 27, 2023

Υπόσχεση Κικίλια για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων

Τον Έβρο επισκέφθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας,  προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των πύρινων μετώπων. Στις  δηλώσεις του είπε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς πρέπει να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους τους ανθρώπους, άντρες και γυναίκες, Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντές Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, εθελοντές, ανθρώπους, συναδέλφους που μένουν εδώ και επιχειρούν. Οι δε συμπαραστέκονται και στηρίζουν.

Πράγματι, μιλάμε για μια πολύ μεγάλη περίμετρο στην οποία ενώθηκαν οι δύο πυρκαγιές, αυτή της Αλεξανδρούπολης με αυτή της Δαδιάς και στην οποία περίμετρο επιχειρούν οι δυνάμεις μας. Θέλω να πω ότι υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ. Και επαναλαμβάνω, δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα.

Θέλω να πω ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με νέες, παρότι είναι εδώ πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων, περαιτέρω και με επίγειες δυνάμεις και με πυροσβεστικά και με εναέρια μέσα.

Στην προσπάθειά μας τις επόμενες μέρες, όσος χρόνος και να χρειαστεί να ελεγχθεί αυτή η πυρκαγιά. Και βέβαια στο τέλος αυτής της προσπάθειας, όπως έχουμε κάνει φέτος με όλες τις μεγάλες πυρκαγιές, θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά. Θα ήθελα να σας πω ότι ξέρω ότι σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να συντονίζουν στρατηγοί είτε να επιχειρούν. Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε.

Μετά όμως από αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια έρχεται μια πολύ μεγάλη προετοιμασία, μια πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη, που έχουν να κάνουν με την δασοπροστασία, που έχουν να κάνουν με τις ζώνες που πρέπει να δημιουργηθούν, που έχουν να κάνουν με τον έλεγχο των δύο βαθμών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε ότι έχει να κάνει με τα έργα, τα αντιπλημμυρικά έργα που θα απαιτηθούν, τα έργα πυροπροστασίας, τα έργα πρόληψης και τον τρόπο με τον οποίο θα αναβαθμίσουμε και θα πάμε πιο μπροστά, τον επιχειρησιακό τρόπο των οποίων στο μέτρο θα αντιδρούμε στις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος.

Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και τον πλανήτη αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί. Γιατί τι θα φέρει το μέλλον».

Ο καιρός τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται καλές καιρικές συνθήκες με λίγες τοπικές νεφώσεις, σύμφωνα με το Meteo. Τις θερμές ώρες της ημέρας οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι ή καταιγίδες σε ορεινά τμήματα. Υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετά σημεία της χώρας όπως δείχνει και ο παρακάτω χάρτης.

ΧΑΡΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 35-37, στην Ήπειρο από 17 έως 36 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 18 έως 37-39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 34 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 31-32 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν σταδιακά δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ και τοπικά 5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, αυξημένες πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημάς. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και από το μεσημέρι νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35-36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τις θερμές ώρες της ημέρας νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.

#ΦΩΤΙΑ #ΦΩΤΙΑ_ΤΩΡΑ #ΕΒΡΟΣ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.