Τι είναι τα άλματα ανάπτυξης;

Τα μωράκια περνούν αναπτυξιακά άλματα.

Καθώς τα μωρά προετοιμάζουν τα νέα τους κατορθώματα (ρολάρισμα, μπουσούλημα, περπάτημα, ομιλία κοκ.) περνούν από περιόδους απότομης ανάπτυξης και έντονης αναστάτωσης.

Αυτές ονομάζονται άλματα ανάπτυξης και αποτελούν ένα πραγματικό τεστ αντοχής για τους γονείς.

Παρότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν βιώνουν όλα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση τα άλματα ανάπτυξης, τα περισσότερα είναι ευερέθιστα, νευρικά και κλαίνε, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δυσανασχετούν όταν βρίσκονται στο στήθος.

Τα θηλάζοντα μωρά με το διαρκές πιπίλισμα (ακόμα κι όταν δεν πίνουν γάλα) προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες τους ενώ αυτά που σιτίζονται με φόρμουλα μπορεί είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν.

Πολλές μητέρες τείνουν να συγχέουν το συνεχές πιπίλισμα του στήθους με μείωση της παραγωγής, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού πριν αποφασίσετε αυθαίρετα να προσφέρετε συμπλήρωμα, μιας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ή και αποθηλασμό.

Έχετε στο μυαλό σας ότι τα αναπτυξιακά άλματα διαρκούν μονάχα μερικές ημέρες, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις επιθυμίες του μωρού για μαραθώνιους θηλασμούς.

Στο αναπτυξιακό άλμα τα θηλάζοντα μωρά αυξάνουν την παραγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ενώ τα μωρά που πίνουν ξένο γάλα μπορεί είτε να αυξήσουν την ποσότητα φαγητού είτε να τη μειώσουν για εκείνη την περίοδο.

Τα άλματα ανάπτυξης σε εβδομάδες:

η 5η

η 8η & η 9η

η 12η

η 15η-16η-17η-18η-19η συνεχόμενες με κορύφωση στην 17η

η 23η-24η-25η-26η με κορύφωση την 26η

η 29η-30η (άγχος αποχωρισμού/προσκόλληση)

η 34η-35η-36η-37η με κορύφωση την 36η

η 42η-43η-44η-45η-46η-47η με κορύφωση την 44η

η 51η-52η-53η-54η με κορύφωση την 53η

η 60η-61η-62η-63η-64η με κορύφωση την 62η-63η

η 71η-72η-73η-74η-75η με κορύφωση την 72η-73η

Στα άλματα ανάπτυξης τα βρέφη περνούν μια πολύ έντονη περίοδο που τα αναστατώνει.

Ετοιμάζουν τα νέα τους κατορθώματα κι αυτό τα αναστατώνει, τα κάνει να φοβούνται και να αναζητούν την αγκαλιά της μητέρας τους.

Μόνο εκεί νιώθουν ασφάλεια και σιγουριά!

 

 

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.