Εμβολιάστηκαν οι κόκκινες αλεπούδες στη Θεσσαλονίκη για τη λύσσα

Εμβολιάστηκαν οι κόκκινες Εμβολιάστηκαν οι κόκκινες

Στόχος του προγράμματος είναι η αποτροπή της επανεμφάνισης κρουσμάτων ώστε να παραμείνει η χώρα μας σε καθεστώς ελεύθερο Λύσσας, όπως έχει ταξινομηθεί με τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ολοκληρώθηκε η εμβολιαστική εκστρατεία για τον από του στόματος εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας ενώ σε λίγες μέρες, στις αρχές Ιουλίου, ξεκινάει το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών που θα διαρκέσει δύο μήνες, με πιθανότητα παράτασης. 

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το πρόγραμμα αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου στην Π.Ε. Σερρών, στις 5 Ιουλίου στη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και την Π.Ε. Κιλκίς και στις 6 Ιουλίου στην Π.Ε. Ημαθίας και την Π.Ε. Πέλλας.

Εγκύκλιος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι αρμόδιοι για τη συλλογή φορείς (συνεργεία δίωξης και κυνηγοί) θα πρέπει να προσκομίζουν στις κτηνιατρικές υπηρεσίες δείγματα ενήλικων αλεπούδων.

Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός και η ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων που συνοδεύουν τους κυνηγούς είναι υποχρεωτικός, ενώ απαιτείται συνεργασία των κυνηγών - θηροφυλάκων με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Ο ιός υπάρχει στο σάλιο των μολυσμένων ζώων και μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο. Η πρόληψη σώζει ζωές. Εμβολιάστε τα κατοικίδια σας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το 99% των ανθρώπων που πεθαίνουν παγκοσμίως από λύσσα, ο θάνατος οφείλεται σε δάγκωμα σκύλου. Κύριος φορέας του ιού της λύσσας στην Ευρώπη είναι η αλεπού, η οποία μπορεί να μολύνει άγρια ζώα και κατοικίδια θηλαστικά, ιδιαίτερα σκύλους και γάτες.

#ΑΛΕΠΟΥΔΕΣ #ΑΛΕΠΟΥ #ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ #ΛΥΣΣΑ #ΑΓΡΙΑ_ΖΩΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.