Γιατί το μωρό μου είναι τόσο "κλαψιάρικο";

Τι έχει και κλαίει το μωρό; Ο παιδίατρος θα μας πει: «Το μωρό κλαίει όταν πεινάει, όταν διψάει, όταν νυστάζει, όταν κρυώνει, όταν ζεσταίνεται, όταν πονάει, όταν φοβάται ή όταν έχει λερώσει την πάνα του». Πράγματι έτσι είναι, και παρόλο που η παραπάνω λίστα μοιάζει μακριά, οι περιπτώσεις είναι αντιμετωπίσιμες.

Κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με τα άλλα αλλά όλα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Όλα κλαίνε!

Άλλα λιγότερο άλλα περισσότερο, άλλα πάρα πολύ. Πόσο κλάμα είναι όμως το φυσιολογικό; Και πρέπει ν’ ανησυχήσουμε όταν το μωρό μας κλαίει πολλές ώρες μέσα στην ημέρα;

Αν μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε το κλάμα του μωρού μας τις πρώτες ημέρες της ζωής του και μετά από κάποιους μήνες θα διαπιστώναμε ότι σαφώς και το κλάμα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Υποθέτοντας ότι έχουμε να κάνουμε με ένα υγιές μωρό που έχει ελεγχθεί πλήρως από το γιατρό και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, τότε είναι εύκολο να διαπιστώσουμε πως αλλιώς κλαίει όταν είναι 2 εβδομάδων και αλλιώς όταν είναι 2 μηνών. Αυτό μας το διαβεβαιώνουν και πρόσφατες έρευνες που πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον δόκτωρ Ronald G. Barr, καθηγητή της παιδιατρικής στο University of British Columbia και ειδικευμένο στην ανάπτυξη και το κλάμα του νεογέννητου, το κλάμα του παιδιού ακολουθεί ένα αναπτυξιακό πρότυπο, που είναι γνωστό και ως καμπύλη κλάματος και λαμβάνει χώρα τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού.

Πιο αναλυτικά, το κλάμα αυξάνεται τις 2 με 3 πρώτες εβδομάδες της ζωής του μωρού, κορυφώνεται μεταξύ 6 και 8 εβδομάδων και στη συνέχεια επιβραδύνεται και χαμηλώνει την έντασή του περίπου στους 4 μήνες.

Βέβαια και πάλι το κλάμα διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Ορισμένα βρέφη μπορεί να κλαίνε περισσότερο στην 3η εβδομάδα της ζωής τους, άλλα στην 8η.

Μερικά μωρά πάλι παιδιά κλαίνε σχεδόν 1 ώρα την ημέρα, ενώ άλλα μπορούν να κλαίνε και 5 ώρες.

Πότε κλαίνε περισσότερο τα μωρά;

Συνήθως τα μωρά κλαίνε περισσότερο το βραδάκι ή αργά το απόγευμα, καθώς τότε είναι πιο κουρασμένα και ταλαιπωρημένα, απελευθερώνοντας την έντασή τους.

Γιατί κλαίει χωρίς λόγο;

Πολλές φορές τα μωρά κλαίνε για λόγους που δεν έχουν σχέση με την πείνα, την βρεγμένη πάνα ή τον πόνο. Το κλάμα τους είναι απρόσμενο και απρόβλεπτο.

Ένα μωρό που κλαίει υπάρχει πιθανότητα να αντιστέκεται στις τακτικές ανακούφισης και καμιά φορά να μην μπορείτε καθόλου να το παρηγορήσετε. Πολύ συχνά μάλιστα, μπορεί να φαίνεται ότι κάπου πονάει ακόμα και αν αυτό δεν ισχύει.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.