Η ανάλυση DNA συνδέει ζωντανούς απογόνους με κρανία που κλάπηκαν από αφρικανική αποικία

Η ανάλυση DNA συνδέει Η ανάλυση DNA συνδέει

Ερευνητές στο Βερολίνο εντόπισαν ζωντανούς απογόνους ανθρώπων των οποίων τα λείψανα κλάπηκαν από την Τανζανία και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για «επιστημονικά» πειράματα κατά την αποικιοκρατία.

Το Μουσείο Προϊστορίας και Πρώιμης Ιστορίας του Βερολίνου διεξάγει έρευνα από το 2017 σε περίπου 1.100 κρανία που ελήφθησαν από αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Γερμανική Ανατολική Αφρική. Το μουσείο ανακοίνωσε χθες ότι η ανάλυση DNA έδειξε μια σαφή σύνδεση με ζωντανούς απογόνους στην Τανζανία, χαιρετίζοντας το εύρημα ως «μικρό θαύμα».

«Οι συγγενείς και η κυβέρνηση της Τανζανίας θα ενημερωθούν τώρα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε το μουσείο σε δήλωση, σύμφωνα με τον Guardian.

Τα κρανία αποτελούν μέρος μιας συλλογής περίπου 7.700 συνολικά που αποκτήθηκαν από το μουσείο από το νοσοκομείο Charité του Βερολίνου το 2011, δήλωσε η αρχή του μουσείου. Πολλά από αυτά ήταν μέρος μιας συλλογής που συγκεντρώθηκε από τον γιατρό και ανθρωπολόγο Felix von Luschan κατά τη διάρκεια της γερμανικής αποικιοκρατίας.

Τα λείψανα πιστεύεται ότι αποκτήθηκαν από λεηλασίες νεκροταφείων και άλλων χώρων ταφής σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκαν στη Γερμανία για «επιστημονικά» πειράματα. Η Γερμανική Ανατολική Αφρική περιλάμβανε το σημερινό Μπουρούντι, τη Ρουάντα, την ηπειρωτική Τανζανία και μέρος της Μοζαμβίκης.

Το μουσείο είπε στον Guardian ότι οι ερευνητές του μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αρκετές πληροφορίες για οκτώ από τα κρανία ώστε να αξίζει να αναζητηθούν συγκεκριμένοι απόγονοι των ατόμων όπου ανήκαν.

Για ένα από τα κρανία, επιτεύχθηκε μια πλήρης γενετική αντιστοίχιση με έναν άνδρα που είναι ακόμη εν ζωή σήμερα. Ο τίτλος “Akida” στο κρανίο έδειξε ότι ανήκε σε υψηλόβαθμο σύμβουλο του Mangi Meli, ενός ισχυρού ηγέτη της εθνοτικής ομάδας Chagga στα τέλη του 1800. Το δείγμα DNA έδωσε μια άμεση αντιστοίχιση με έναν απόγονο του Akida, είπε το μουσείο. Μια σχεδόν πλήρης αντιστοίχιση με απογόνους του λαού Chagga επιβεβαιώθηκε επίσης σε άλλα δύο από τα οκτώ κρανία που εξετάστηκαν.

Ο Hermann Parzinger, πρόεδρος του μουσείου, δήλωσε στον Guardian πως: «Το να βρεις ένα ταίρι σαν αυτό είναι ένα μικρό θαύμα και πιθανότατα θα παραμείνει μια σπάνια περίπτωση ακόμα και με πιο σχολαστική έρευνα προέλευσης».

Τα τελευταία 20 χρόνια, η Γερμανία έχει αρχίσει να μιλάει περισσότερο για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Στη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τώρα τη Ναμίμπια, η Γερμανία ευθύνεται για τις μαζικές δολοφονίες των Ιθαγενών Χερέρο και Νάμα, σε αυτό που πολλοί ιστορικοί αναφέρουν ως την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα.

Η Γερμανία επέστρεψε κρανία και άλλα ανθρώπινα λείψανα στη Ναμίμπια που είχε στείλει στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου και το 2021 αναγνώρισε επίσημα ότι είχε διαπράξει γενοκτονία στη Ναμίμπια και υποσχέθηκε 1 δισεκατομμύριο ευρώ ως οικονομική στήριξη στους απογόνους των θυμάτων.

#DNA #ΚΡΑΝΙΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.