Δεν είναι μόνο το «τσιπάκι» στα κάγκελα και οι φωτογράφοι για τις νέες ταυτότητες

Δεν είναι μόνο το «τσιπάκι» Δεν είναι μόνο το «τσιπάκι»

Εκτός από τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων πολιτών ενάντια στις νέες ταυτότητες και τις ουρές που σχηματίζονται στα αστυνομικά τμήματα της χώρας ώστε να προλάβουν να εκδώσουν νέες χωρίς το λεγόμενο «τσιπάκι» αντιδράσεις υπάρχουν και από τους φωτογράφους που σχεδιάζουν κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων τους στις 30 Αυγούστου.

Οι νέες ταυτότητες δεν συναντούν εμπόδια μόνον σε όσους πιστεύουν ότι θα παρακολουθούνται από το τσιπάκι που θα περιλαμβάνουν τα νέα πλαστικά έντυπα ταυτοπροσωπίας σε σχήμα τραπεζικής κάρτας που θα ξεκινήσουν να προμηθεύονται οι πολίτες από τον Σεπτέμβριο. 

Οι επαγγελματίες φωτογράφοι αντιδρούν έντονα στην επικείμενη αλλαγή των εγγράφων ταυτοπροσωπίας που θα χορηγεί η Ελληνική Αστυνομία στους πολίτες. Όπως υποστηρίζουν ένα μεγάλο ποσοστό των παραδοσιακών φωτογραφείων θα θα βάλουν λουκέτο αφού με τις νέες ρυθμίσεις η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να βγάλουν την φωτογραφία εντός του αρμόδιου αστυνομικού τμήματος. Αυτόματα, αυτή η απόφαση αφαιρεί από τους φωτογράφους την μέχρι τώρα αποκλειστική δυνατότητα τους να φωτογραφίζουν για τις ταυτότητες των πολιτών, κάτι που σε μία εποχή που γενικότερα η επαγγελματική φωτογραφία περνάει κρίση μοιάζει να απειλεί μέχρι και την επιβίωση πολλών επαγγελματιών του χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε τροποποίηση της υπ’ αρ. 8200/0-297647/10.4.2018 κοινής υπουργικής απόφασης «Έκδοση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων πολιτών» στην οποία στο άρθρο 6 .1.α «Μία (1) φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO ίδιας ως άνω απόφασης», προστίθενται το εξής: «Η φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick), με τις προδιαγραφές του προηγούμενου εδαφίου. Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η ως άνω φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης».

Η ΠΟΦ τονίζει: "στις 30 Αυγούστου 2023, όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι κλείνουμε τα καταστήματά μας και δεν πραγματοποιούμε φωτογραφίσεις για κρατικά έγγραφα. Οι επαγγελματίες Φωτογράφοι καλούνται στις 30 Αυγούστου, ώρα 10:30 να συμμετάσχουν με φυσική παρουσία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σκοπό τη συνάντησή μας με τον Υπουργό και την αποδοχή του μοναδικού αιτήματός μας: Οι φωτογραφίες της νέας ταυτότητας να μην λαμβάνονται από την εκδούσα αρχή."
Η ΕΚΦΑ υπογραμμίζει: "Η κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο του 2023 εμπαίζει έναν ολόκληρο κλάδο, τον κλάδο των φωτογράφων υφαρπάζοντας στην ουσία χωρίς καμιά διαφανή διαδικασία την φωτογραφία της νέας αστυνομικής ταυτότητας, χωρίς καν να ακούσει τα επιχειρήματα των φωτογράφων και χωρίς καν να τους δέχεται για συζήτηση. Η έκδοση του νέου αστυνομικού δελτίου ταυτότητας να είναι εντελώς δωρεάν και να πληρωθεί από το κρατικό ταμείο. Η φωτογραφία να παραμείνει στους φωτογράφους και να πληρώνεται από το κρατικό ταμείο." καταλήγει η ανακοίνωση των φωτογράφων.

Η σχετική αφίσα για την επικείμενη κινητοποίηση και το κλείσιμο των καταστημάτων τους σε όλη την χώρα. 

ΝΕΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

#ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ #ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ #ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ #ΤΣΙΠΑΚΙ #ΤΣΙΠΑΚΙΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.