«Κραυγή αγωνίας» από τη Δαδιά: Η εικόνα από τα πύρινα μέτωπα σε Άνδρο και Πάρνηθα

«Κραυγή αγωνίας» από τη «Κραυγή αγωνίας» από τη

Δεν σταματούν οι μάχες της Πυροσβεστικής σε όλη την Ελλάδα: Κατακαίει τον Έβρο η φωτιά για ένατη ημέρα, βελτιωμένη η εικόνα σε Άνδρο, Πάρνηθα και Βοιωτία

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο δάσος της Δαδιάς όπου για ένατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Το βάρος των δυνάμεων πέφτει στο τόξο Δαδιά – Κοτρονιά – Λεπτοκαρυά και Αισύμη. Κάτοικοι και φορείς κάνουν έκκληση για ενίσχυση δυνάμεων καθώς «τρέχει» ήδη το deadline των 48 ωρών πριν γυρίσουν και ενισχυθούν οι άνεμοι τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται πως σε Αύρα, Ατάρνη, Πλάκα και Κασσιτερά, εκδόθηκαν το Σάββατο μηνύματα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλείς κατευθύνσεις.

Από την πλευρά του, το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας - που συνεδρίασε στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης - απηύθυνε δραματική έκκληση για ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο μέτωπο της φωτιάς του δάσους Δαδιάς.

Όπως επισημάνθηκε μετά την συνεδρίαση, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, σε κάποιες αντιπυρικές ζώνες οι φλόγες ξεφεύγουν και αν μετά την ακατοίκητη Κοτρωνιά η φωτιά κατευθυνθεί προς Γιαννούλη και άλλες περιοχές του Σουφλίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. 

«Αν δεν γίνει κάτι άμεσα, με ενίσχυση εναέριων και επίγειων δυνάμεων, που κάνουν ότι μπορούν αλλά χρειάζονται περισσότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη. Γιατί από Δευτέρα αλλάζουν και οι καιρικές συνθήκες και τα πράγματα θα γίνουν επικίνδυνα. Από την αρχή υποτιμήθηκε η φωτιά της Δαδιάς, τώρα που στην Αλεξανδρούπολη η πίεση μειώθηκε, θα πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση και αντιμετώπιση στην Δαδιά», ανέφερε στην συνεδρίαση ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος.

Καίει η φωτιά στην Άνδρο - Καλύτερη η εικόνα σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζει να κατακαίει δασικές εκτάσεις η φωτιά στην Άνδρο στην περιοχή Βιτάλι. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έδιναν όλη την νύχτα μάχη με τις φλόγες και κατάφεραν να διασώσουν σπίτια στο χωριό Γίδες, ανατολικά του Γαυρίου.

Μαρτυρίες των κατοίκων κάνουν λόγο για πολλά καμένα ζώα και μελίσσια. Υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Γίδες, όπου οι φλόγες μπήκαν στις αυλές των σπιτιών. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, το μέτωπο της φωτιάς είναι πάνω από την παραλία του Βιταλίου, ενώ οι φλόγες δεν απειλούν κατοικημένη περιοχή και έτσι έχει αρχίσει ο κόσμος να επιστρέφει στα σπίτια του στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Στην Πάρνηθα, ισχυρές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αναζωπυρώσεις, κυρίως στη ΝΔ πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Καλύτερη είναι η εικόνα στη Βοιωτία. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στο Στείρι υπάρχουν διάσπαρτες ενεργές εστίες προς τον λόφο απέναντι από το Κυριάκι.

Σημειώνεται πως δύο νέες συλλήψεις για εμπρησμό από πρόθεση έγιναν το Σάββατο σε Λάρισα και Κάρυστο. Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, από την 1η Μαΐου έχουν γίνει 119 συλλήψεις για εμπρησμό από αμέλεια και 27 από πρόθεση.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΦΩΤΙΑ_ΤΩΡΑ #ΔΑΔΙΑ #ΕΒΡΟΣ #ΑΝΔΡΟΣ #ΠΑΡΝΗΘΑ #ΒΟΙΩΤΙΑ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.