«Βροχή κεραυνών» έφερε νέες εστίες φωτιάς σε Αττική και Άνδρο: Τι είναι το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

«Βροχή κεραυνών» έφερε «Βροχή κεραυνών» έφερε

Περισσότεροι από 270 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε 3 ώρες στην Ανατολική Αττική, προκαλώντας φωτιές σε Βαρνάβα, Γραμματικό και Καλέντζι. Νωρίτερα κεραυνοί προκαλέσαν έξι εστίες στη Βάρη.

Από τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώνονται σποραδικά καταιγίδες στην Αττική, κυρίως στα νότια τμήματα, συνοδευόμενες από έντονη κεραυνόπτωση που προκάλεσε έξι νέες εστίες σε δασικές περιοχές σε διάσπαρτα σημεία σε Βάρη, Βούλα, Κορωπί.

Οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ την ίδια ώρα, ξέσπασαν νέες φωτιές σε Γραμματικό και Βαρνάβα που επίσης προκλήθηκαν από κεραυνούς. Οι εστίες εντοπίζονταν στην περιοχή του Γραμματικού, όπως και στον Βαρνάβα, το Καλέντζι και Άνω Σούλι και αυτή την ώρα είναι υπό έλεγχο.

Εντονη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφεται, ωστσόσο, το μεσημέρι του Σαββάτου μεταξύ Άνδρου και Νότιας Εύβοιας. Πριν από λίγο, μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την Πυροσβεστική έκαιγαν δύο πύρινα μέτωπα στο νησί της Άνδρου, στην περιοχή Βιτάλι και κοντά στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε νωρίτερα πυρκαγιά στη Χίο στη δασική περιοχή Καμπιών.

Το φαινόμενο της «ξηρής καταιγίδας»

Είναι δυνατόν να βρέχει αλλά να μην έχουμε σχεδόν καθόλου νερό; Κι όμως!

Το φαινόμενο ονομάζεται ξηρή καταιγίδα και περιγράφεται ως καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από αστραπές και βροντές με καθόλου ή ελάχιστη βροχή (0 έως 2.5 mm). Όλη η βροχή, ή η περισσότερη, εξατμίζεται προτού φτάσει στο έδαφος. Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στην περιοχή μας κατά την μεταβατική περίοδο από χειμώνα σε καλοκαίρι, δηλαδή τους μήνες της άνοιξης και σπανιότερα το φθινόπωρο.

Οι ξηρές καταιγίδες εκδηλώνονται στην περιοχή μας όταν επηρεαζόμαστε από ξηρές και σχετικά θερμές αέριες μάζες από την βόρειο Αφρική, όπου τα ποσοστά υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι περιορισμένα και ταυτόχρονα υπάρχει αρκετή αστάθεια για την εκδήλωση τους.

Η βάση των νεφών των ξηρών καταιγίδων βρίσκεται σε μεγάλα ύψη, συνήθως από τα 2500 μέτρα και άνω. Όσο μεγαλύτερη η απόσταση της βάσης της καταιγίδας από την επιφάνεια του εδάφους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση. Για παράδειγμα, εάν μια ξηρή καταιγίδα περάσει με την ίδια ένταση πάνω από όλες τις περιοχές της Κύπρου, στα πεδινά πιθανό να μην πέσει καθόλου βροχή ή μόνο κάποιες σταγόνες, ενώ στα ορεινά που είναι πιο κοντά στη βάση της καταιγίδας είναι πιο πιθανό να καταγραφεί λίγη βροχόπτωση. Eπίσης, όσο πιο χαμηλή είναι η υγρασία από περίπου τα μέσα έως τα κατώτερα στρώματα της τροπόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εξάτμιση.

Να προσθέσουμε ότι οι ξηρές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν ισχυρά καθοδικά ρεύματα αέρα (dry microbursts). Αυτό οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας πάνω από το έδαφος (τα οποία φτάνουν μέχρι και την μέση τροπόσφαιρα), και τα οποία ευνοούν το φαινόμενο του «evaporational cooling» (δηλαδή ψύξη μιας αέριας μάζας λόγω εξάτμιση της βροχής).

#ΦΩΤΙΑ #ΚΕΡΑΥΝΟΣ #ΑΤΤΙΚΗ #ΑΝΔΡΟΣ #ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ #ΒΑΡΝΑΒΑ #ΒΑΡΗ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.