Φωτιά στην Πάρνηθα: Αναζωπύρωση στη Φυλή, βελτιωμένη εικόνα σε Ροδόπη, Βοιωτία και Έβρο

Φωτιά στην Πάρνηθα: Φωτιά στην Πάρνηθα:

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η χώρα καθώς συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών για να περιοριστούν τα μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς.

Πάνω από 600.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη με τις φλόγες να συνεχίζουν την καταστροφική τους πορεία.

Το δάσος της Δαδιάς φλέγεται για 6η συνεχόμενη μέρα, με τις δυνάμεις που επιχειρούν για την κατάσβεση να καταβάλλουν τιτάνια προσπάθεια.

Νωρίτερα το απόγευμα υπήρξε αναζωπύρωση σε ένα χωριό 20 χλμ από το δάσος της Δαδιάς, με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μάχη να μην επεκταθεί η φωτιά περαιτέρω.

Σε ένα σημείο της Πάρνηθας, στην περιοχή της Φυλής, επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση.

Βελτιωμένη η εικόνα σε Έβρο και Ροδόπη 

Σε Έβρο και Ροδόπη, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική υπηρεσία, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις στη Δαδιά, στην Αισύνη και στο Σουφλί αντιμετωπίζονται ακόμη και αυτή τη στιγμή.

«Η φωτιά καταλάγιασε χάρη στη χθεσινοβραδινή (σ.σ. 23.08.2023) γιγάντια επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, με επίγεια μέσα και με ελικόπτερα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης.

Τόνισε, δε, ότι υπό έλεγχο είναι το μέτωπα στα Κασσσιτερά, στον δήμο Μαρωνείας-Σαπών, στα όρια με τον νομό Έβρου, στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής, όπου χθες (σ.σ. 23.08.2023) είχε σημειωθεί αναζωπύρωση και στην περιοχή της Κερασιάς, στο Παπίκιο Όρος.

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων του δήμου Κομοτηνής για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την πυρκαγιά της 21ης Αυγούστου.

Στη Βοιωτία υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην Υλίκη, στην περιοχή της Ζάλτσας, αλλά και στο Στείρι στο Δίστομο Βοιωτίας και στο Κυριάκι.

 Στάχτη έχουν γίνει πάνω από 1.200.000 στρέμματα γης

Τα στοιχεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές σοκάρουν, περισσότερα από 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες στρέμματα ,έγιναν στάχτη από τον Ιούλιο μέχρι και χθες
Η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus καταγράφει ειδικότερα:

-Η έκταση που έχει καεί έως την Τετάρτη 23.08.2023 αντιστοιχεί σε περίπου 3 φορές την έκταση που κατά μέσο όρο (2006 – 2022) καίγεται ετησίως στη χώρα μας.

-Οι μέχρι σήμερα (Τετάρτη, 23.08.2023) καμένες εκτάσεις στη χώρα μας υπολείπονται κατά περίπου 40.000 στρέμματα από την επόμενη χειρότερη επίδοση που καταγράφηκε το 2021 με συνολικά 1.300.590 στρέμματα.

-Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2023 κάηκαν περισσότερα από 520.000 στρέμματα, ενώ κατά τη διάρκεια του Αυγούστου 2023 (έως την Τετάρτη 23.08.2023) έχουν καεί περισσότερα από 730.000 στρέμματα.

Πολύ αρνητικά είναι τα στοιχεία που καταγράφει το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες από τις φωτιές στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου.

Μάλιστα, η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Copernicus αναφέρει ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει στάχτη στον Έβρο 723.440 στρέμματα (72.344 εκτάρια). Στη σχετική ανάρτηση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φωτιά στον Έβρο είναι «η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια».

Βέβαια, το πόση έκταση τελικά έχει θα έχει γίνει στάχτη είναι άγνωστο καθώς η πυρκαγιά δεν έχει σβήσει.

Προσαγωγές υπόπτων για απόπειρες εμπρησμού σε Αυλώνα, Μενίδι και Χαλκίδα

Η αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό στην περιοχή του Αυλώνα και στο Μενίδι, όπου το πρωί διαπιστώθηκαν εννέα απόπειρες εμπρησμού σε μόλις τέσσερις ώρες.

Τα άτομα που συνελήφθησαν στο Μενίδι και βρέθηκαν στην κατοχή τους πολλοί αναπτήρες και ένα μπουκάλι με υγρό, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Επίσης ελεύθερος αφέθηκε ο ένας από τους δύο προσαχθέντες του Αυλώνα, στην κατοχή του οποίου είχε βρεθεί ένας  σπινθηριστής. Εν συνόλω δηλαδή οι 3 από τους 4 προσαχθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι.

Ακόμη μία προσαγωγή έγινε στην Χαλκίδα για την διπλή πυρκαγιά στο Δοκό, που είναι πιθανό κι αυτή η προσαγωγή να μετατραπεί σε σύλληψη.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΠΑΡΝΗΘΑ #ΡΟΔΟΠΗ #ΒΟΙΩΤΙΑ #ΕΒΡΟΣ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.