Νύχτα τρόμου στη Νέα Αγχίαλο, τι ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία - Η εικόνα της φωτιάς σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο

Νύχτα τρόμου στη Νέα Νύχτα τρόμου στη Νέα

Ασφαλής η αεροπορική βάση της 111ΠΜ - Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς - Πάνω από 1.000 άτομα για φιλοξενία στο εκθεσιακό κέντρο Βόλου. Kαλύτερη εικόνα σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο.

Δραματικές στιγμές έζησαν οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου και γενικότερα της περιοχής του Βόλου καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από προχθές έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις χθες το απόγευμα όταν αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, που βρίσκεται στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης, παραδόθηκε στις φλόγες.

Στην παραλία έφτασαν πολλά πλωτά μέσα ενώ η αστυνομία ενημέρωνε τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Δυνατές εκρήξεις

Δυνατές εκρήξεις σημειώθηκαν στις 17:45 συνταράσσοντας την ευρύτερη περιοχή και ειδικά την Νέα Αγχίαλο σπάζοντας τζάμια σε σπίτια, την ώρα που το ωστικό κύμα έφτασε στον Βόλο κι έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια.

Η πιο ισχυρή έκρηξη που το ωστικό της κύμα έκανε μια πορεία αρκετών χιλιομέτρων, σημειώθηκε στις 19:18.

Οι εκρήξεις προήλθαν από την αποθήκη πυρομαχικών στην Πολεμική Αεροπορική Βάση της 111 ΠΜ στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου, καθώς ξέφυγε η φωτιά και πέρασε μέσα σε στρατιωτική περιοχή.

{https://youtu.be/GR8cf_DXDWE}

Μηνύματα του «112» για εκκενώσεις περιοχών

Το «112», η υπηρεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εντός της ημέρας εξέδωσε εντολή στους κατοίκους συνολικά 16 περιοχών και συγκεκριμένα των: Μελισσάτικα, Χρυσή Ακτή, Παναγιάς, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Αλυκές, Πευκάκια, Άγιο Γεώργιο, Νέα Αγχίαλο, Καστράκι, Σώρος, Στουπί, Κόκκινα, Περίβλεπτο και Καραμπά να εκκενώσουν προς ασφαλές σημείο.

Πάνω από 1.000 άτομα για φιλοξενία στο Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου

Περισσότερα από 1.000 άτομα υποδέχθηκε το Εκθεσιακό Κέντρο Βόλου, που μετατράπηκε σε χώρο υποδοχής και φιλοξενίας των πολιτών που απομακρύνθηκαν από τις περιοχές που απείλησε η πυρκαγιά.

Στήθηκε ένας μεγάλος μηχανισμός υποδοχής που κατέγραφε τον κόσμο που κατέφθασε. Μέσα στην αίθουσα στήθηκαν εκατοντάδες κρεβάτια που μεταφέρθηκαν και από στρατιωτικές μονάδες της περιοχής, ενώ παράλληλα παρασχέθηκε φαγητό που παρείχαν εταιρίες catering του Βόλου.

Παρόντες και πολλοί κάτοικοι του Βόλου που προσφέρουν ως εθελοντές τις υπηρεσίες τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος ανέφερε ότι «πάνω από 1000 άνθρωποι έφθασαν στο χώρο φιλοξενίας και από την πλευρά μας προσφέρουμε ό,τι μπορούμε με τη βοήθεια δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων που προσφέρουν τα πάντα. Από φαγητό και νερό, από κλινοσκεπάσματα μέχρι και παιχνίδια για τα παιδιά. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Τα υπόλοιπα για τη φωτιά θα τα κάνουν άλλοι που είναι και αρμοδιότητά τους. Προσπαθούμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τους ανθρώπους».

Στον χώρο υποδοχής βρέθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης που δήλωσε ότι «έχουμε εξασφαλίσει περισσότερα από 60 δωμάτια σε διάφορα ξενοδοχεία του Βόλου και της περιοχής του. Θέλουμε όμως και άλλα δωμάτια που δεν υπάρχουν για απόψε, διότι βρισκόμαστε και το ζενίθ της τουριστικής περιόδου και οι πληρότητες στη Μαγνησία είναι πάρα πολύ υψηλές. Έχουμε εξασφαλίσει και 10 δωμάτια σε ξενοδοχεία της Λάρισας και στείλαμε κόσμο και εκεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κόσμος που εγκατέλειψε την Νέα Αγχίαλο με τα δικά του αυτοκίνητα, όσο και με λεωφορεία , όπως και όσοι απομακρύνθηκαν δια θαλάσσης, τους υποδεχόταν στο Εκθεσιακό Κέντρο και στη συνέχεια τακτοποιούνταν σε διάφορους διαθέσιμους χώρους.

{https://youtu.be/QzKmE77_2Us}

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας:

Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.

Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.

Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Εν τω μεταξύ, πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, για σήμερα Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Κω, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καρπάθου)
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Μυτιλήνης, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1684510817394249729?s=20}

Η εικόνα των φωτιών

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Μαγνησία δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά μόνο μικρές εστίες σε διάφορα σημεία.

Αργά το βράδυ το πρόβλημα στο μέτωπο στο Βελεστίνο εντοπίστηκε στις Μικροθήβες όπου και αντιμετωπίστηκε.

Μεγάλη φωτιά στην Άρτα

Φωτιά που πήρε μεγάλες διαστάσεις εκδηλώθηκε το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Παντάνασσας και Ανωγειατών στην Άρτα με ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έσπευσε στο σημείο με 50 πυροσβέστες, 16 οχήματα και τρία πεζοπόρα τμήματα. Στο σημείο επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι όπου κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλαξαν φορά και προς στιγμήν οι πύρινες γλώσσες απείλησαν τον οικισμό Ανωγειατά.

Όπως ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός Open TV, στο μεταξύ, αυτό το μέτωπο είναι που απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Τα μέτωπα σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα, Κάρυστο

Καλύτερη είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι φωτιές σε Βόλο, Λαμία, Ρόδο, Κέρκυρα και Κάρυστο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Αργά χθες αργά το βράδυ το πρόβλημα εντοπιζόταν στο μέτωπο στο Βελεστίνο στις Μικροθήβες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν ολονύχτια μάχη για να περιορίσουν την πυρκαγιά και να μην περάσουν οι φλόγες την Εθνική Οδό προς Μικροθήβες. Στην περιοχή υπάρχουν θερμές εστίες και γίνονται προσπάθειες να συγκρατηθούν. Στο σημείο επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 31 οχήματα και 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα σηκωθούν 1 ελικόπτερο και 5 αεροσκάφη.

Αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν και στο βόρειο τμήμα της Λαμίας ωστόσο σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά δεν παρουσιάζει ενεργό μέτωπο.

Στη Ρόδο υπήρχαν αναζωπυρώσεις χθες κατά τη διάρκεια της μέρας κυρίως στο Βάτι αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, χωρίς να κινδυνεύουν οικισμοί.

Αναφορικά με την Κέρκυρα σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπάρχει καλύτερη εικόνα και δεν αντιμετωπίζεται κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Κάρυστο.

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στην Κύμη Εύβοιας, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Χαλκιδική, Τανάγρα Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανία και Ασπρόπυργο που είχαν ξεσπάσει χθες το μεσημέρι.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΝΕΑ_ΑΓΧΙΑΛΟΣ #ΒΟΛΟΣ #ΛΑΜΙΑ #ΡΟΔΟΣ #ΚΕΡΚΥΡΑ #ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.