Καιρός: Ζέστη και υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα -Έρχεται καύσωνας μέσα στην εβδομάδα, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Καιρός: Ζέστη και υψηλός ο Καιρός: Ζέστη και υψηλός ο

Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία, ενώ από την Τετάρτη αναμένεται να κορυφωθεί και ο καύσωνας να «χτυπήσει» τη χώρα, όπου μάλιστα θα κρατήσει ακόμα και δέκα ημέρες. Σήμερα Κυριακή, ο καιρός θα είναι αρκετά ζεστός, ενώ χρειάζεται προσοχή γιατί ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ υψηλός.

Για σήμερα Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και στα νησιά τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και στα ηπειρωτικά έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τμήματα τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ και στα νότια Δωδεκάνησα τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αίθριος.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο κίνδυνος Πυρκαγιάς για σήμερα Κυριακή 9 Ιουλίου

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Κυριακή για τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω, ΠΕ Καρπάθου) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

{https://twitter.com/GSCP_GR/status/1677623884017815553?s=20}

Τι λένε οι μετεωρολόγοι για τον καύσωνα διαρκείας

Ο κ. Λαγουβάρδος τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή, καθώς ο καύσωνας είναι πολύ επικίνδυνος «χωρίς να έχουμε μελτέμια μπορούμε να έχουμε μεγάλες πυρκαγιές, όπως έγινε και το 2021 σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη στις αρχές Αυγούστου. Δυστυχώς θα έχουμε παρατεταμένη διάρκεια υψηλών θερμοκρασιών και ξηρασία, και η νεκρή καύσιμη ύλη που βρίσκεται πάνω στο έδαφος, όπως πευκοβελόνες, μικρά κλαδάκια ξεραίνονται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πολύ εύκολο με χαμηλής έντασης άνεμο να προκληθεί πυρκαγιά.

Ελπίζω να αποφύγουμε κάτι παρόμοιο και φέτος. Οι μετεωρολογικές συνθήκες όμως είναι πολύ κακές για τις δασικές πυρκαγιές, πολύ κακές για την ανθρώπινη υγεία λόγω της παρατεταμένης διάρκειας και επίσης είναι η αρχή σχετικά του καλοκαιριού. Δεν είμαστε μαθημένοι σε αυτές τις θερμοκρασίες. Όλο αυτό επιβαρύνει περισσότερο την υγεία και φυσικά και την αγροτική παραγωγή που δυστυχώς δεν είχε το 2021 που είχε πληγεί από την παρατεταμένη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών μας».

Από την Τετάρτη και για μια εβδομάδα θα είναι μια δύσκολη περίοδος που πρέπει να προσέξουμε τουλάχιστον για την ανθρώπινη υγεία. Να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Θέλει προσοχή. Με τον καύσωνα δεν παίζουμε. Το επαναλαμβάνω είναι το πιο θανατηφόρο καιρικό γεγονός. Είναι ύπουλος κίνδυνος γιατί δεν κάνει θόρυβο όπως οι θύελλες και οι καταιγίδες όμως προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα».

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, «χτυπάει καμπανάκι» για έξι μεγάλες πόλεις.

Δείτε την πρόγνωση του:

«ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αυτές -ενδεικτικά- θα είναι οι θερμοκρασίες τις επόμενες μέρες σε 6 πόλεις της Ελλάδας.

Βέβαια, έως την ερχόμενη Πέμπτη μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα δεδομένα, όμως σας δίνω μια πρώτη γεύση για τις θερμοκρασίες που έρχονται.

Παρατήρηση 1η : Από την άλλη Παρασκευή και στη συνέχεια, ίσως δούμε τοπικά ακόμα μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Παρατήρηση 2η : Η διάρκεια αυτού του καύσωνα ενδέχεται να πλησιάσει ακόμα και τις 10 ημέρες. Ακόμη όμως δεν έχει ξεκαθαρίσει αυτό.

Θα σας κρατώ ενήμερους όλες τις επόμενες ημέρες».

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Αναμένεται καύσωνας από την Αφρική

Εντονότερη ζέστη και επίμονους βοριάδες στο Αιγαίο αναμένεται να κυλίσουν τα επόμενα 24ωρα, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη μία θερμή αέρια μάζα από την Αφρική που απασχολεί το δυτικό τμήμα της Μεσογείου αναμένεται να επηρεάσει ελαφρά τη χώρα μας με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας.

Μπορεί η συγκεκριμένη θερμή αέρια μάζα να μη φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας σύμφωνα με τα μοντέλα πρόβλεψης μέχρι και την Κυριακή, ωστόσο η αναθεώρησή τους θα δείξει εάν τμήμα αυτής θα φτάσει στη χώρα μας με αποτέλεσμα να ανεβάσει και άλλο τη θερμοκρασία.

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Έρχεται ο πρώτος καύσωνας διαρκείας

Ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ Παναγιώτης Γιαννόπουλος τόνισε πως μικρή υποχώρηση της θερμοκρασίας αναμένεται το Σαββατοκύριακο. Το θερμόμετρο θα φτάνει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς.

Όμως αυτές θα είναι και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των επόμενων (τουλάχιστον) 10 ημερών. Καθώς από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται ο πρώτος φετινός καύσωνας που το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ότι θα είναι διαρκείας, θα κρατήσει τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Θα έχει όμως και ένταση καθώς προς το τέλος της εβδομάδας τοπικά το θερμόμετρο θα ξεπεράσει και τους 40 βαθμούς.

Ο καιρός από την ΕΜΥ, για Τρίτη με Πέμπτη

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-07-2023

Γενικά αίθριος καιρός, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα δυτικά αρχικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί, πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-07-2023

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια τους 37 με 38 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-07-2023

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Live η πορεία του καιρού

#ΚΑΙΡΟΣ #ΚΑΥΣΩΝΑΣ #ΠΥΡΚΑΓΙΑ #ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΙ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.