Αυτό θα είναι το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Θα γίνει το νέο τοπόσημο της πόλης»

Αυτό θα είναι το νέο Εθνικό Αυτό θα είναι το νέο Εθνικό

Η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής πρότασης για την επέκταση και την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου έγινε σε ειδική εκδήλωση, την οποία παραβρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μια εικόνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως θα μεταμορφωθεί με βάση την επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμιση του, δίνει το εντυπωσιακό υλικό που παρουσιάζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε, ομόφωνα, μετά από ενδελεχή και διεξοδική εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.

Σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη, η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη εικονοποιεί το όραμα, δημιουργεί ένα μοναδικό τοπόσημο στον αστικό ιστό, είναι ανθρωποκεντρική. Προβάλλει την εθνική διάσταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. 

Η επιλεγείσα πρόταση συγκεντρώνει τα στοιχεία της ευρηματικής σχέσης μεταξύ του παλαιού και του νέου κτηρίου, της ποιότητας της χωρικής εμπειρίας, της ευαισθησίας προς τις προγραμματικές και μουσειολογικές-μουσειογραφικές προκλήσεις, της πολεοδομικής ένταξης στον ιστό της πόλης και της πρωτοπόρας επίλυσης θεμάτων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Δείτε το βίντεο από την εκδήλωση για την παρουσίαση της μελέτης

«Το εμβληματικό έργο ως ευκαιρία για να αναβιώσει μια ολόκληρη γειτονιά»

«Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα», σημείωσε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το πολιτικό μου γραφείο ήταν για πολλά χρόνια λίγους δρόμους πιο πέρα, στην Χαλκοκονδύλη. Περνούσα συχνά μπροστά από το Αρχαιολογικό Μουσείο, έζησα, ταυτόχρονα, τα χρόνια της υποβάθμισης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και πάντα ήταν στο μυαλό μου αυτή η ιδέα του πως θα μπορούσαμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στο πιο σημαντικό μας μουσείο, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, πώς θα μπορούσαμε, όχι ταυτόχρονα, να το επεκτείνουμε, αλλά και να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπόσημο και κυρίως να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβληματικό έργο ως μια ευκαιρία για να αναβιώσει ουσιαστικά μια ολόκληρη γειτονιά».

«Με πολύ και σκληρή δουλειά και μεθοδική παρακολούθηση είμαστε σήμερα στο σημείο να έχουμε κάνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος» σημείωσε.

«Θα αποτελέσει μια σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να προσελκύσουμε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο περισσότερους επισκέπτες» είπε ο πρωθυπουργός.

«Προφανώς έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, έχουμε όμως το χρονοδιάγραμμα, έχουμε και το απαραίτητο εργαλείο, τον οδικό χάρτη για το πως θα δρομολογήσουμε τις μελέτες που θα κοστίσουν αρκετά χρήματα για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το έργο αυτό. Πρόθεσή μας είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δουλειές και στη συνέχεια η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους» πρόσθεσε.

Δείτε εικόνες από το νέο Μουσείο

EAM 2

EAM 4

EAM 5

EAM 6

EAM 14

EAM 13

EAM 10

EAM 16

EAM 14

EAM 17

#ΕΘΝΙΚΟ_ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ_ΜΟΥΣΕΙΟ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ #ΜΕΛΕΤΗ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.