Αίγινα: Η Camera Obscura από ψηλά, βίντεο με ένα μοναδικό κτίσμα στην Ελλάδα

Αίγινα: Η Camera Obscura από ψηλά, Αίγινα: Η Camera Obscura από ψηλά,

Με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, «πετάμε» πάνω από τα οχυρά Αίγινας και «ταξιδεύουμε» πίσω στο χρόνο με ένα βίντεο που «δένει» τον πόλεμο με την Φυσική και την καλλιτεχνία.

«Πετάμε» στην Αίγινα στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Ναυτικού Οχυρού Αίγινας, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό Πέρδικας του ομώνυμου νησιού, όπου είχαν κατασκευαστεί λίγο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ναυτικές οχυρώσεις και είχαν τοποθετηθεί τεράστια ναυτικά πυροβόλα. Πάνω στη βάση ενός τεράστιου πυροβόλου, το 2003, δύο Αυστριακοί, ο Franz Berzl και Gustav Deutsch, κατασκεύασαν την πρώτη Camera Obscura που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και την πρώτη στον κόσμο που αποτύπωσε εικόνα 360 μοιρών.

Τι είναι όμως η Camera Obscura, ή Σκοτεινό Δωμάτιο στα ελληνικά; Ο τρόπος λειτουργίας της Camera Obscura σχετικά απλός. Πρόκειται για ένα απολύτως σκοτεινό δωμάτιο στο οποίο υπάρχει μια μικρή τρύπα σε ένα τοίχο του. Τι βλέπετε μια φωτεινή μέρα στον απέναντι τοίχο από την τρύπα; Θα δείτε πολύχρωμο και σε κίνηση τον κόσμο έξω από το παράθυρο -ανάποδα! Μαγεία! Αυτή η μαγεία εξηγείται από έναν απλό νόμο της φυσικής.

Το φως ταξιδεύει σε ευθεία γραμμή και όταν οι ακτίνες που αντανακλώνται από ένα φωτεινό αντικείμενο εκτός δωματίου περάσουν μέσα από μια μικρή τρύπα ενός σχετικά λεπτού τοίχου δεν διασπείρονται, αλλά δημιουργούν μια ανάποδη εικόνα στον τοίχο που βρίσκεται παράλληλα και απέναντι από την τρύπα. Αυτός ο νόμος της οπτικής ήταν γνωστός στην αρχαιότητα.

Δυστυχώς, σήμερα η Camera Obscura της Αίγινας... καταρρέει. Από το 2014 οι καλλιτέχνες - δημιουργοί δήλωσαν πλέον την αδυναμία τους να καλύπτουν την ετήσια συντήρηση αλλά και τις αναγκαίες εργασίες επισκευής και έκτοτε το κτίριο ρημάζει και καταστρέφεται. Δείτε το βίντεο από drone του χρήστη haanity:

{https://www.youtube.com/watch?v=8RrOo_Uafwo&t=130s}

#28Η_ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ #ΑΙΓΙΝΑ #ΟΧΥΡΟ #ΒΙΝΤΕΟ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.