Escape rooms: Τι ισχύει για ανηλίκους

Escape rooms: Τι ισχύει για Escape rooms: Τι ισχύει για

Σύμφωνα με το ΦΕΚ τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται και να επιβλέπονται από γονέα ή υπεύθυνο συνοδό ενήλικα για την αγορά εισιτηρίου, την είσοδο και τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια των δωματίων απόδρασης.

Με την απόφαση ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα για τις προδιαγραφές και τη λειτουργία χώρων αναψυχής και επιχειρήσεων με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών διαδραστικής ψυχαγωγίας τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms) με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) 93.29.19.10, με στόχο την ασφάλεια των χρηστών/παικτών και των εργαζομένων σε αυτούς.

Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται σε όλους τους χώρους αναψυχής και τις επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών διαδραστικής ψυχαγωγίας τα δωμάτια απόδρασης (escape rooms). Οι ανήλικοι χρήστες/παίκτες μπορούν να συμμετέχουν.

Τι προβλέπεται για τους ανήλικους

Απαγορεύονται τα παιχνίδια που, βάσει του σεναρίου τους ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και ιδίως αναπαράγουν στερεότυπα που ενθαρρύνουν τις διακρίσεις λόγω φυλής, φύλου, θρησκείας, ιθαγένειας, αναπηρίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο γονικός έλεγχος και να προστατευθεί το δικαίωμα των χρηστών/παικτών που είναι παιδιά στην ενασχόληση με ψυχαγωγικά παιχνίδια και δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους, οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης των δωματίων απόδρασης εξασφαλίζουν την ηλικιακή σήμανση των παιχνιδιών και την είσοδο μόνο των ανηλίκων που πληρούν το όριο ηλικίας για κάθε παιχνίδι. Τα παιδιά κάτω των 12 ετών πρέπει να συνοδεύονται και να επιβλέπονται από γονέα ή υπεύθυνο συνοδό ενήλικα για την αγορά εισιτηρίου, την είσοδο και τη συμμετοχή τους σε παιχνίδια των δωματίων απόδρασης.

Παιχνίδια που, με βάση το σενάριό τους ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων και ιδίως:

α) εμπεριέχουν σεξουαλικά μηνύματα που δεν συνάδουν με την εικόνα της παιδικής ηλικίας και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής, ή
β) παροτρύνουν σε εθισμούς ή σε δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για ανηλίκους ή χρησιμοποιούν ακατάλληλη γλώσσα για μικρά παιδιά έως 12 ετών, ή
γ) παροτρύνουν άμεσα ή έμμεσα σε επιθετική συμπεριφορά και ειδικότερα σε χρήση ή άσκηση βίας ή εμπεριέχουν στοιχεία γραφικής βίας, έντονες αναπαραστάσεις ή καθετί άλλο που ενδέχεται να προκαλέσει φόβο/ ανασφάλεια/σύγχυση, και που συνεπώς δεν ενδείκνυνται για την ηλικία τους, θα πρέπει να φέρουν απαραιτήτως σχετική σήμανση σε εμφανές σημείο κάθε διαφημιστικής προβολής/παρουσίασής τους.

Οι υπεύθυνοι εκμετάλλευσης των δωματίων απόδρασης, στα οποία συμμετέχουν ανήλικοι παίκτες/χρήστες, εξασφαλίζουν:

α) την υποχρεωτική τοποθέτηση και ενημέρωση για την ύπαρξη κουμπιού απελευθέρωσης το οποίο θα επιτρέπει την αποχώρηση όποιου
ανήλικου δεν επιθυμεί να συνεχίσει. Προκειμένου να μην αποθαρρύνονται οι ανήλικοι από τη χρήση του κουμπιού, θα πρέπει, εφόσον το παιχνίδι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει από τους εναπομείναντες παίκτες, να επιτρέπεται η δυνατότητα μεταγενέστερης χρήσης του χώρου χωρίς επιπλέον χρέωση,

β) τον ορισμό ενός Διευθύνοντα το παιχνίδι, ο οποίος υποχρεωτικά και συνεχώς θα παρακολουθεί την εξέλιξη του παιχνιδιού και θα είναι σε ετοιμότητα να παρέμβει σε περίπτωση ανάγκης,
γ) την ενημέρωση των παικτών με αναλυτική περιγραφή του σεναρίου των παιχνιδιών (π.χ. τρόμος, βία, αγωνία, μυστήριο, μάθηση, κ.λπ.), και τα λεπτομερή χαρακτηριστικά του εκάστοτε δωματίου απόδρασης, προκειμένου οι γονείς αλλά και τα παιδιά να είναι προετοιμασμένα για την διαδικασία που θα ακολουθήσει.

Η ως άνω ενημέρωση εξασφαλίζεται με ανάρτηση σε εμφανές σημείο, στο οποίο εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση ο ανήλικος και οι ασκούντες την γονική μέριμνα, και οπωσδήποτε σε πινακίδα στην είσοδο του συγκεκριμένου δωματίου απόδρασης καθώς και στην ιστοσελίδα της επιχείρησης, εφόσον υπάρχει. Η ενημέρωση πρέπει να είναι κατανοητή, αληθής, επικαιροποιημένη, υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε άλλη γλώσσα.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

#ESCAPE_ROOM #ΑΝΗΛΙΚΟΙ #ΑΠΟΦΑΣΗ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.