Η COVID απειλεί την ισότητα των φύλων. Η Ελλάδα στις χώρες που δυσκολεύονται να την προωθήσουν, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ

Η COVID απειλεί την ισότητα Η COVID απειλεί την ισότητα

Εξαιτίας της πανδημίας η πρόοδος στην ισότητα των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, αναφέρει ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων.

Η έμφυλη ανισότητα στην ΕΕ επιδεινώθηκε σε αρκετούς τομείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022 που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας είναι αυτοί στους οποίους η ανισότητα είναι εμφανέστερη.

Στην τελευταία του έκδοση, ο δείκτης περιλαμβάνει δεδομένα από το πρώτο έτος της πανδημίας του κορωνοϊού, το 2020. Σε κλίμακα 100 μονάδων (αυτή θα ήταν η συνολική ισότητα) ο δείκτης για ολόκληρη την ΕΕ επιτυγχάνει συνολική βαθμολογία 68,6, δηλαδή 0,6 μονάδες περισσότερο από πέρυσι.

Ωστόσο, για πρώτη φορά από την καθιέρωσή του πριν από δώδεκα χρόνια, ο δείκτης παρουσιάζει φθίνουσες τιμές στους τομείς της εργασίας, της εκπαίδευσης και της υγείας. Σύμφωνα με την έκθεση, χωρίς την πρόοδο που καταγράφηκε στο θέμα της εξουσίας των γυναικών, η τιμή του δείκτη θα είχε μειωθεί συνολικά. Μεγάλο μέρος της προόδου σε αυτόν τον τομέα οφείλεται στην αυξημένη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων, που συνδέεται με τη θέσπιση νόμιμων ποσοστώσεων σε μερικά κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Ινστιτούτου, Carlien Scheele, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι «συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, που βρίσκονται σε πιο ευάλωτες καταστάσεις σε περιόδους κρίσεων, όπου οι έντονες έμφυλες ανισότητες επιδεινώνουν τις ανισότητες, κινδυνεύουν περισσότερο,».

Σύμφωνα με την έκθεση και αναφορικά με την εργασία οι γυναίκες είναι ολοένα και πιο πιθανό να περνούν λιγότερα χρόνια της ζωής τους ως εργαζόμενες επηρεάζοντας τις προοπτικές σταδιοδρομίας και συνταξιοδότησης.

Επίσης, λιγότερες γυναίκες από άντρες συμμετείχαν σε επίσημες και άτυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες το 2020. Και καθώς η COVID-19 δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου πίεση στον τομέα της υγείας, η ανισότητα των φύλων επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες όσον αφορά την κατάσταση της υγείας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Η μέριμνα των παιδιών εξακολουθεί να διαμοιράζεται άνισα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Διπλάσιες γυναίκες (40%) από τους άνδρες (21%) αφιερώνουν τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα φροντίζοντας μικρά παιδιά, αναφέρει η έκθεση.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων, οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν πολύ διαφορετικά στοιχεία. Οι κορυφαίες επιδόσεις προήλθαν από τη Σουηδία (83,9), τη Δανία (77,8) και την Ολλανδία (77,3). Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (53,4), η Ουγγαρία (53,7) και η Ρουμανία (54,2) έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην προώθηση της ισότητας. Από την τελευταία έκδοση, οι πιο σημαντικές αυξήσεις στις βαθμολογίες του δείκτη έχουν σημειωθεί στη Λιθουανία, το Βέλγιο, την Κροατία και την Ολλανδία.

Με 68,7 μονάδες, η Γερμανία βρίσκεται λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά αυτό είναι μόλις 0,1 μονάδες περισσότερο από πέρυσι. Η Γερμανία συνεχίζει να εμφανίζει την υψηλότερη βαθμολογία ισότητας στον τομέα της υγείας με 90,0 βαθμούς, στις οικονομικές απολαβές με 83,5 βαθμούς και στην εργασία με 72,9 βαθμούς.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli, σχολίασε την έκθεση τονίζοντας ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι οι χαμένες. «Καλώ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να δράσουν για να διασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες, ασφάλεια και λόγο για γυναίκες και άνδρες», είπε.

Πηγή: DW

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΙΣΟΤΗΤΑ_ΦΥΛΩΝ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.