Υπάρχει λύση στο πρόβλημα της νυχτερινής ενούρησης των παιδιών;

Οι διαταραχές στην ενούρηση και τα προβλήματα των νεφρών στα παιδιά μπορούν σήμερα να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.

Η νυκτερινή ενούρηση στα παιδιά φαίνεται ότι δεν είναι ένα απλό πρόβλημα αφύπνισης, αλλά ένας πιο σύνθετος μηχανισμός που εμπλέκονται οι νευροδιαβιβαστές, δείχνουν νεότερες μελέτες.

Το πρόβλημα απασχολεί το 20% των παιδιών ηλικίας 5 ετών και το 15% στα 6 χρόνια της ζωής με σταδιακά ελλατούμενη συχνότητα μέχρι τα 15 χρόνια οπου παραμένει στο 1% των εφήβων.

Όπως εξηγεί η παιδίατρος παιδονεφρολόγος Φιφή Κομιανού, με αφορμή τη λειτουργία δύο νέων τμημάτων (Εξειδικευμένο Παιδονεφρολογικό Ιατρείο και Ιατρείο Ενούρησης και Διαταραχών Λειτουργίας της Κύστης) στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, η νυκτερινή ενούρηση αποτελεί μία αναπτυξιακή καθυστέρηση στον έλεγχο και την αλληλοεπίδραση, μεταξύ της γεμάτης κύστης κατά τον ύπνο και του κέντρου της αφύπνισης. Υπάρχει ένας «διάλογος κύστης – εγκεφάλου» και η αιτιολογία είναι πολυπαραγοντική. Όταν συμβαίνει μόνο την νύχτα μιλάμε για πρωτοπαθή ενούρηση.

Υπάρχει γενετική αιτιολογία και ισχυρή οικογενής προδιάθεση. Όταν συμβαίνει και την ημέρα ή μόνο την ημέρα αποτελεί άλλη κατηγορία που μπορεί να είναι πρωτοπαθής η δευτεροπαθής ή ανήκει στις διαταραχές της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης".

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί το παιδί και η οικογένεια, αλλά πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής λήψη ιστορικού, κλινική εξέταση και η ανάλογη κατά περίπτωση διερεύνηση.

Η θεραπεία εξατομικεύεται γιατί κάθε παιδί είναι μοναδικό και περιλαμβάνει γενικά μέτρα, φαρμακευτική αγωγή και συμπεριφορική θεραπεία (enuresis alarm). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σημαντικά και τα ποσοστά των παθήσεων των νεφρών στα παιδιά.Οι παθήσεις αυτές είναι πολλές και ποικίλες και διαφέρουν σε σοβαρότητα. "Από στατιστικά στοιχεία νεκροτομών σε παιδιά <15 ετών η συχνότητα των ανωμαλιών των νεφρών και γενικότερα του ουροποιητικού κυμαίνεται από 3.5 -11%. Οι ουρολοιμώξεις απασχολούν το 8% των κοριτσιών και 2% των αγοριών και το 9-50% αυτών θα έχουν κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση" εξηγεί η κ. Κομιανού.

Στο εξωτερικό νεφρολογικό ιατρείο και στην παδιατρική κλινική του Ιατρικού Κέντρου, μπορεί να ελεγχούν, να διερευνηθούν και να καλυφθούν θεραπευτικά όλες οι νεφρολογικές παθήσεις, πλην του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας που χρειάζεται αιμοκάθαρση. "Το φάσμα των νεφρικών παθήσεων που μπορούν να αντιμετωπισθούν είναι μεγάλο.

Από τις ουρολοιμώξεις έως τις σπειραματονεφρίτιδες για την κατηγοριοποίηση των οποίων μπορεί να χρειασθεί βιοψία νεφρού και από την νεφρολιθίαση και την αιματουρία έως το νεφρωσικό σύνδρομο και την οξεία νεφρική ανεπάρκεια" λέει η κ. Κομιανού και συμπληρώνει επίσης τα προβλήματα νυκτερινής και ημερήσιας ενούρησης και τη νευρογενή και ασταθή ουροδόχο κύστη.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα του ουροποιητικού που θα ανησυχήσουν τους γονείς; Αυτά εξαρτώνται από το αν το παιδί τους είναι νεογνό, βρέφος, μεγαλύτερο παιδί ή έφηβος. "Τα βρέφη μπορεί να εμφανίζουν από απλή ανησυχία και γκρίνια μέχρι ανεξήγητο κλάμα ή πυρετό. Επίσης ανορεξία, διάρροιες και κακοδιαθεσία.

Τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν δυσουρικά ενοχλήματα, συχνουρία, πόνο στην κοιλιά ή στη περιοχή των νεφρών με ή χωρίς πυρετό" καταλήγει η κ. Κομιανού και αναφέρει ότι το Παιδονεφρολογικό Ιατρείο και το Ιατρείο Ενούρησης και Διαταραχών Λειτουργίας της Κύστης λειτουργούν κάθε Τρίτη και Πέμπτη αντίστοιχα, μετά τις 4 μ.μ.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner