Print this page

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί να πάει μόνο του στο σχολείο;

Το μικρό σας αστέρι μεγάλωσε και επιμένει ότι είναι πια "πολύ μεγάλο" για να πηγαίνει στο σχολείο χεράκι με την μαμά;

Πώς θα βεβαιωθείτε όμως ότι είναι έτοιμο να διασχίσει αυτή τη μικρή ή μεγαλύτερη απόσταση χωρίς να βρεθεί αντιμέτωπο με κάποιο κίνδυνο;

Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, ένα παιδί θεωρείται ότι είναι σχετικά ασφαλές να περπατήσει μια όχι πολύ μεγάλη απόσταση από το παιδί μέχρι το σχολείο και το ανάποδο, από την ηλικία των 9-10 ετών.

Υπολογίζεται ότι μέχρι τότε έχει αναπτύξει τις ικανότητες που απαιτούνται, είναι λιγότερο παρορμητικό και περισσότερο ικανό να ακολουθεί οδηγίες και έχει κάνει την απαραίτητη εξάσκηση ώστε να μπορούν, για παράδειγμα, να περάσουν έναν δρόμο απέναντι χωρίς να κινδυνέψουν.

Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ωριμότητα του παιδιού το πόσο μακριά βρίσκεται το σχολείο από το σπίτι και πόσο πολυσύχναστος είναι π δρόμος μέχρι εκεί.

Το βέβαιο είναι ότι μόνο οι γονείς που γνωρίζουν καλά το παιδί μπορούν να κρίνουν εάν είναι έτοιμο ή όχι γι’ αυτό το βήμα προς την ανεξαρτησία.

Και φυσικά, σημασία έχει και το είδος της διαδρομής. 

Αν το αποφασίσετε, βεβαιωθείτε για τα εξής:

1.Βρείτε την πιο ασφαλή διαδρομή από και προς το σχολείο και ακολουθήστε μαζί πολλές φορές, πριν το αφήσετε να πάει μόνο του.

Υποδείξτε του τα σημεία όπου χρειάζεται να δείχνει έξτρα προσοχή, όπως διασταυρώσεις με κεντρικές οδούς, ερημικά σημεία, εγκαταλελειμμένα κτίρια κ.λ.π.

2. Αναζητήστε άλλα παιδιά της γειτονιάς που πηγαίνουν κι εκείνα στο ίδιο σχολείο και ζητήστε από το παιδί να πηγαίνει μαζί τους, εάν κάποια από αυτά συνοδεύονται κι από ενήλικα, ακόμα καλύτερα!

3. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί περπατάει πάντα στο πεζοδρόμιο και όχι στη μέση του δρόμου.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, είναι πιο ασφαλές να περπατάει στην άκρη του δρόμου από την αντίθετη πλευρά από αυτή που πηγαίνουν τα αυτοκίνητα.

4. Το πιο ασφαλές σημείο για να περάσει απέναντι έναν δρόμο είναι η διάβαση και αν δεν υπάρχει, η γωνία του δρόμου.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιτάζει δεξιά κι αριστερά πριν περάσει.

5. Εξηγήστε του ότι δεν πρέπει ποτέ να περνάει το δρόμο περνώντας ανάμεσα από παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται είναι πιθανό να μην το δουν πριν βγει στο δρόμο.

6. Υπενθυμίστε του ότι δεν πρέπει να μιλάει σε αγνώστους.

Εάν συνειδητοποιήσει ότι κάποιος το ακολουθεί, συμβουλέψτε το να απομακρυνθεί τρέχοντας και να κατευθυνθεί προς κάποιο χώρο με πολύ κόσμο (κατάστημα, εστιατόριο, σχολείο κ.λ.π.).

7. Μπορείτε να ξεκινήσετε σταδιακά, δηλαδή να πηγαίνετε μαζί μέχρι ένα σημείο και μετά να το αφήνετε μόνο του και κάθε μέρα να το συνοδεύετε σε μικρότερο μέρος της διαδρομής.

 

Related items