Τι είναι η λεπτή κινητικότητα και ποιές ασκήσεις την αναπτύσσουν;

  Με τον όρο λεπτή κινητικότητα εννοούμε τις δεξιότητες που αναπτύσσονται στα χέρια και στα δάκτυλα με αποτέλεσμα τον συντονισμό των “λεπτών” κινήσεων.
Τέτοιου είδους κινήσεις κάνουμε όταν κρατάμε το μολύβι για να γράψουμε ή το πιρούνι κατά το γεύμα, όταν κουμπώνουμε κάτι με κουμπιά ή φερμουάρ, όταν δένουμε κορδόνια και χειριζόμαστε ένα ψαλίδι.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό η καθημερινότητά μας βασίζεται σε κινήσεις “λεπτής” κινητικότητας προκειμένου να ικανοποιούνται οι βασικές μας ανάγκες και να αυτοεξυπηρετούμαστε. Τα παιδιά ξεκινούν να αναπτύσσουν τέτοιου είδους δεξιότητες σιγά-σιγά και σπουδαίος σύμμαχος σε αυτή τη διαδρομή είναι τα παιχνίδια τους και η επιμονή (χωρίς άγχος) των γονέων και των ανθρώπων του ευρύτερου περιβάλλοντος του παιδιού.

Ασκήσεις λεπτής κινητικότητας
…ή καλύτερα παιχνίδια και δραστηριότητες που σκοπό έχουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες τους κάθε παιδιού μέσα από την όαση της ψυχαγωγίας:

Ζωγραφική
Διαφορετικά είδη ζωγραφικής (με πινέλο, ξυλομπογιές μαρκαδόρους, κραγιόνια, δαχτυλομπογιές) μπορούν να “εκπαιδεύσουν” τα μικρά και ‘άπειρα’ δαχτυλάκια σε διαφορετικές κινητικές συμπεριφορά.

Επίσης, κάθε είδος απαιτεί διαφορετική δύναμη και τεχνική γεγονός που αυξάνει το το επίπεδο εξάσκησης.

dsc_7644

 Σχήματα με πλαστελίνη
Ιδανικό παιχνίδι τόσο για την ανάπτυξη των ‘λεπτών’ κινήσεων, όσο και για την ενδυνάμωση των μυών στα δάχτυλα και στα χέρια. Ενθαρρύνετε το παιδί να ζουλίξει την πλαστελίνη, να φτιάξει μπαστουνάκια και στη συνέχεια "σαλίγκαρους" και φιδάκια.

Αυτό το παιχνίδι συμβαίνει άλλωστε και κάθε φορά που "πλάθουμε κουλουράκια με τα δυο χεράκια". Αν είσαι παραδοσιακή μαμά θα έχεις μετατρέψει την κουζίνα σου σε ένα απίθανο εργαστήρι λεπτής κινητικότητας.   clay     Παιχνίδι με συνδετήρες και μανταλάκια
Σε αυτό το παιχνίδι οι μυς των δαχτύλων πρέπει να συντονιστούν και να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δύναμη προκειμένου να τοποθετηθεί ο συνδετήρα ή το μανταλάκι σε ένα κομμάτι χαρτόνι.

Παιχνίδι με τα φτυαράκια
Το σκάψιμο, το φτυάρισμα και η προσπάθεια του παιδιού να τοποθετήσει το χώμα ή την άμμο μέσα στο κουβαδάκι συνδυάζει πολλές ασκήσεις λεπτής κινητικότητας, ενώ παράλληλα μαθαίνει να ελέγχει τη δύναμή του (απαιτείται δύναμη για το σκάψιμο, αλλά το φτυάρισμα χρειάζεται μαλακές κινήσεις).   dig   Χαντρες και κορδόνι
Δώστε στο παιδί μερικές χάντρες και ένα κομμάτι κορδόνι και δείξτε του πώς θα περάσει το κορδόνι μέσα από την τρύπα. Ξεκινήστε με χάντρες που διαθέτουν μεγάλη τρύπα και συνεχίστε με άλλες που διαθέτουν πιο δύσκολο πέρασμα (μικρότερη τρύπα). Στο τέλος θα έχετε φτιάξει υπέροχα βραχιόλια για όλη την οικογένεια…ακόμα και για τους φίλους σας.

*Αν δεν σας βρίσκονται άμεσα χάντρες, ανοίξτε το ντουλάπι σας και βγάλτε το αγαπημένο μακαρονάκι…εκείνο με την τρύπα!         Κάθε δραστηριότητα που απαιτεί αυξομείωση δύναμης και διαφορετικές αλλά συντονισμένες κινήσεις των δαχτύλων είναι μια ευκαιρία εξάσκησης των δυνατοτήτων του παιδιού στη λεπτή κινητικότητα. Δώστε του κίνητρο να εξασκηθεί μέσα από το παιχνίδι και διασκεδάστε το παρέα, επιλέγοντας τέτοια παιχνίδια στην καθημερινότητά σας.         Πηγή          

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.