Print this page

Πόσο έξυπνο είναι το μωρό σας;

Πολύ... έξυπνο σύμφωνα με τις έρευνες, αφού πριν καλά καλά κλείσουν τους δώδεκα μήνες, οι ικανότητες των μωρών βρίσκονται σε απίστευτα υψηλά επίπεδα!

Σύμφωνα με την Άλισον Γκόπνικ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Μπέρκλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Τhe Ρhilosophical Βaby» και ειδικευμένη στη Γνωστική Επιστήμη, ο εγκέφαλος των μωρών είναι εξίσου ικανός για υπολογισμούς με τους ενήλικους εγκεφάλους, έστω κι αν τα μωρά ίσως να μην μπορούν να πούνε συνειδητά τι κάνει ο εγκέφαλός τους.

Τα μωρά έχουν έμφυτες γνώσεις
Το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν με πρόσφατη μια έρευνα, έρχεται να επιβεβαιώσει της λεγόμενα της Άλισον Γκόπνικ. Αν και μόλις πέντε μηνών, τα μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη, έδειξαν ότι μπορούν να ξεχωρίζουν ένα ποτήρι νερό από ένα ποτήρι που περιείχε ένα στερεό υλικό μπλε χρώματος. Τα ευρήματα αυτά, ενισχύουν την άποψη ότι «τα μωρά είναι μικροί εξερευνητές με έμφυτες γνώσεις και είναι σε θέση να καταγράφουν στοιχεία συνεχώς», όπως αναφέρει η ερευνήτρια κα Σούζαν Χεσπός.

Τα μωρά ... καταγράφουν στη μνήμη τους στιγμές και εμπειρίες
Σε μια από τις τελευταίες έρευνες, ειδικοί ζήτησαν από μέλλουσες μητέρες να διαβάζουν δυνατά ένα συγκεκριμένο παραμύθι τις τελευταίες έξι εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Μετά τον τοκετό, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά των μωρών τα οποία έδειξαν προτίμηση στο συγκεκριμένο παραμύθι, σε σχέση με άλλα. Η προτίμηση αυτή φάνηκε από το πόσο δυνατά πιπίλιζαν την πιπίλα τους καθώς ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος

Τα μωρά ξεχωρίζουν το σωστό από το λάθος
Από τους 6 κιόλας μήνες, τα μωρά είναι ικανά να ξεχωρίσουν τη σωστή και τη λάθος συμπεριφορά. Προκειμένου να το αποδείξουν οι ερευνητές, έβαλαν μία ομάδα μωρών να παρακολουθήσουν μία παράσταση κουκλοθέατρου, όπου ένα κουκλάκι προσπαθούσε να σπρώξει μία μπάλα σε ένα λόφο. Ένα δεύτερο κουκλάκι βοήθησε το πρώτο και ένα τρίτο το εμπόδισε. Όταν μετά την παράσταση, δόθηκε στα μωρά η ευκαιρία να παίξουν με τα δύο κουκλάκια, προτίμησαν το κουκλάκι που βοήθησε το πρώτο ακόμα και μωρά ηλικίας τριών μηνών!

Τα μωρά ξέρουν να κρίνουν
Τα μωρά περίπου από τους 12 μήνες και έπειτα αρχίζουν να μιμούνται συμπεριφορές και κινήσεις, πιο έντονα. Το εκπληκτικό ωστόσο είναι, ότι δεν μιμούνται οποιεσδήποτε συμπεριφορές, αλλά αυτές που εμπιστεύονται ενστικτωδώς εγκρίνουν.

Συμπέρασμα; Τα μωρά από τη φύση τους, είναι μικρές ιδιοφυΐες!

Related items