Πώς θα βοηθήσουμε το μωρό μας να περπατήσει

Τα στάδια της κινητικής ανάπτυξης είναι κοινή για όλα τα παιδιά του κόσμου. Αρχικά στην ηλικία των 6 μηνών το βρέφος κάθεται, κατόπιν μπουσουλάει, μετά στηρίζεται στα χαμηλά έπιπλα, έπειτα στηρίζεται όρθιο και τέλος αρχίζει να στέκεται και να περπατάει υποβασταζόμενο από τους γονείς.

Τα περισσότερα νήπια αρχίζουν να περπατούν όταν κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Αυτή είναι και μια περίοδος «ορόσημο», γιατί μας επιβεβαιώνει ότι το παιδί μεγαλώνει και είναι κινητικά αλλά και νευρολογικά υγιές.

Χρήσιμες συμβουλές για να διευκολύνετε το μωρό σας στα πρώτα στάδια του βαδίσματος

Ενθαρρύνετε το κάθισμα

Όταν το παιδί αρχίζει να κάθεται μόνο του, χωρίς υποστήριξη, σημαίνει ότι σταδιακά αποκτά μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών του, ενώ οι μύες του δυναμώνουν. Επειδή το κάθισμα είναι μια από τις πρώτες ανεξάρτητες κινήσεις του, ενθαρρύνετέ το!

Αφήστε το να μπουσουλήσει ελεύθερα

Τοποθετήστε βαριά έπιπλα σε σημεία που να διευκολύνουν το νήπιό σας να στηριχτεί.

Γενικά όμως μην αφήνετε το παιδί να κάνει τις απόπειρές του να περπατήσει σε χώρους, όπου υπάρχουν εμπόδια. Εξασφαλίστε του έναν καθαρό χώρο, για να μην πατήσει κάτι και πονέσει, με σταθερά έπιπλα, ώστε να μην αναποδογυρίσει κάτι και χτυπήσει.

Αφήστε το να πιάσει μόνο του τα παιχνίδια του

Όταν το παιδί αποκτήσει περισσότερο τον έλεγχο των κινήσεών του, αφήστε να πάρει μόνο του τα παιχνίδια του. Μπορείτε να τα τοποθετήσετε λίγο πιο μακριά του, έτσι ώστε να προσπαθήσει να τα φτάσει. Αν προσπαθήσει να σηκωθεί για να τα φτάσει, μην το αποθαρρύνετε.

Στην αρχή είναι καλύτερο το παιδί να μάθει να περπατά ξυπόλυτο ή με καλτσούλες που έχουν πέλμα από λάστιχο, ώστε να μη γλιστράει.

Αυτό επιτρέπει στην πατούσα του να γυμνάζεται και να δυναμώνει. Όταν αρχίσει πλέον να περπατά πιο σταθερά και άνετα, εξοπλίστέ το με ένα ζευγάρι καλά παπούτσια.

Επιλέξτε ένα ζευγάρι που είναι ελαφρύ, στηρίζει το ποδαράκι του και δεν έχει πολύ σκληρή σόλα, η οποία δεν θα επιτρέπει στο πόδι να κάμπτεται.

Αποφύγετε τις περπατούρες, καθώς μπορεί να προκαλέσουν υπερτονία στα πέλματα και να καθυστερήσει το παιδί να περπατήσει.

Απλώστε τα χέρια και προτρέψτε το να κάνει δύο, τρία βήματα για να σας φτάσει. Μόλις τα καταφέρει, ανταμείψτε το με μια μεγάλη αγκαλιά.

Αποφύγετε να αφήνετε πολύ ώρα το νήπιό σας σε παιδικά καθίσματα και καρεκλάκια γιατί υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης της μυϊκής ανάπτυξης.

Βεβαιωθείτε πως έχετε πάρει μέτρα ασφάλειας, απομακρύνοντας επικίνδυνα έπιπλα, σκάλες κ.α. σε μια πιθανή πτώση του

Μην το πιέζετε να περπατήσει και μην ανησυχείτε: θα το κάνει όταν αισθανθεί έτοιμο

Τέλος, θυμηθείτε ότι το καλύτερο στήριγμα για τα πρώτα του βήματα, είστε εσείς!

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.