Print this page

Tips για μπαμπάδες: 8 τρόποι για να επικοινωνήσετε με το νεογέννητο μωρό σας

Πολλοί μπαμπάδες πιστεύουν πώς πρέπει να περιμένουν μέχρι το αγγελούδι τους να μεγαλώσει για να μπορέσουν να αναπτύξουν μια ιδιαίτερη σχέση. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού τα βρέφη αντιλαμβάνονται και επικοινωνούν με τα άτομα που τα φροντίζουν, με τον δικό τους, παιχνιδιάρικο τρόπο.

Ο δεσμός γονέα-παιδιού ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου, μέσω της καθημερινής ενασχόλησης και φροντίδας με το μωρό σας.

Δεν υπάρχει μαγικό φίλτρο, αλλά μερικά απλά καθημερινά πραγματάκια, τα οποία ενισχύουν την σχέση μπαμπά-μωρού.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε:

1. Κρατήστε το μωρό κοντά σας
Όταν η σύντροφός σας θηλάζει το μωράκι σας, το αγκαλιάζει κοντά στο στήθος της έχοντας μαζί του μια οπτική επαφή.
Με παρόμοιο τρόπο, όταν σας δίνετε η δυνατότητα να ταΐσετε εσείς το μωρό με το μπουκάλι, κρατήστε το στην αντίστοιχη θέση επάνω σας, επιτρέποντάς του να σας κοιτάζει. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά με αυτόν τον τρόπο το βρέφος έχει την ευκαιρία να δεθεί μαζί σας αντιλαμβανόμενο ότι βρίσκεται στην αγκαλιά κάποιου που μπορεί να εμπιστευτεί και να νιώσει ασφάλεια.

2. Αναλάβετε τη νυχτερινή βάρδια
Οι νυχτερινές βάρδιες δεν είναι μόνο για τη μαμά.
Αναλάβετε να το ηρεμήσετε και να το κοιμίσετε ξανά τοποθετώντας το στην αγκαλιά σας. Δώστε του την ευκαιρία να αισθανθεί το δέρμα σας και την θερμοκρασία που έχει αφαιρώντας, ίσως, την μπλούζα σας.
Με τον τρόπο αυτό θα αναπτύξετε ένα δέσιμο με το μικρό σας ενώ παράλληλα δίνετε χρόνο στη σύντροφο σας να ξεκουραστεί. 

3. Ηρεμήστε το
Τα βρέφη κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών χρησιμοποιούν το κλάμα ως μέσο έκφρασης για ό,τι τα ενοχλεί, π.χ. κολικοί, δυσκοιλιότητα, όταν βγάζει δοντάκια. Σε μια τέτοια περίπτωση το μωρό χρειάζεται κάποιον να το ηρεμήσει και συνήθως αυτή είναι η μαμά. Αναλάβετε να το ηρεμήσετε και μη πιστέψετε λεπτό ότι δεν μπορείτε. Αγκαλιάστε το τρυφερά, χαϊδέψτε το με απαλές κινήσεις και έχετε υπομονή μέχρι να απαλειφθεί ο πόνος.

4. Παίξτε μαζί του
Τα μωρά λατρεύουν τα “αστεία” πρόσωπα και τους αστείους ήχους. Γίνετε και εσείς παιδί, κάνοντας ξεκαρδιστικές γκριμάτσες στο μωρό σας και εκείνο θα σας ανταμείψει με ένα πλατύ, χαμόγελο, το οποίο πολλές φορές καταλήγει σε ένα χαριτωμένο γέλιο.

5. Τραγουδήστε, διαβάστε μαζί.
Ο ήχος της φωνής της μαμάς ή του μπαμπά είναι ιδιαίτερα χαλαρωτικός για το μωρό. Όσο περισσότερο του μιλάτε και ακούει τη φωνή σας, τόσο περισσότερο την αναγνωρίζει και νιώθει άνετα. Εκμεταλλευτείτε το λέγοντας του τραγούδια, ιστορίες ή παραμύθια.

6. Βγείτε βόλτα.
Τα μωρά αγαπούν τον καθαρό αέρα, οπότε αδράξτε την ευκαιρία και περπατήστε μαζί αγκαλιά. Μια ωραία ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μάρσιπο για τη βόλτα σας και όχι το καρότσι, καθώς η επαφή που προσφέρει αυτή η λύση είναι ιδιαίτερα στενή.
* Αν το μωρό σας είναι ημερών και δεν επιτρέπεται να βγει ακόμα έξω, κάντε μικρές βόλτες μέσα στο σπίτι.

Tip: Μη ξεχάσετε στις βόλτες σας να εφαρμόσετε ένα βρεφικό αντηλιακό ανώτερης ποιότητας, κατάλληλο για την ευαίσθητη επιδερμίδα.

7. Δοκιμάστε ένα βρεφικό μασάζ.

Τα μωρά ανταποκρίνονται στο άγγιγμα και το απολαμβάνουν. Χαρίστε στο μωράκι σας ένα “απαλό” μασάζ που θα το χαλαρώσει, θα το βοηθήσει να ανακουφιστεί από πόνους και ενοχλήσεις και θα αποκοιμηθεί γαλήνια στην αγκαλιά σας.

8. Ξεκουράστε τη σύντροφό σας, αναλαμβάνοντας κάποιο μέρος από την καθημερινή φροντίδα του μωρού σας.

Πάρτε πρωτοβουλία και κάντε εσείς μπάνιο το μωρό, αλλάξτε του πάνα ή προετοιμάστε το για ύπνο. Με τον τρόπο θα “χτίσετε” σιγά-σιγά την αμφίδρομη σχέση που θέλετε να έχετε με το παιδί σας.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο μωράκι σας και χαρίστε του τον πιο τρυφερό εαυτό που κρύβετε μέσα σας!

 

Πηγή

Related items