Print this page

5 πράγματα που "πρέπει να εκτιμήσεις" πριν το μωρό σου περπατήσει

Πότε ήσουν έγκυος, πότε πρωτο-ήρθατε σπίτι και να… τώρα έχετε συμπληρώσει κιόλα τους πρώτους σας μήνες ζωής...

Είναι εκπληκτικό το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα μωρά και το αντιλαμβάνεσαι όταν αλλάζουν οι ανάγκες τους και οι δυνατότητές τους!

Όταν, για παράδειγμα, τα μωρά ξεκινούν να περπατάνε, γίνεται σαφές σε κάθε γονέα ότι εισέρχονται σε μια νέα εποχή, αυτή του απόλυτου “τρεχαλητού”.

Κάπου μεταξύ των ατελείωτων, σπιτικών μαραθώνιων,η μαμά και ο μπαμπάς αρχίζουν να σκέφτονται πράγματα που είχαν στο παρελθόν και δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα έρθει η στιγμή να τα εκτιμήσουν τόσο, όπως:

1. Η ησυχία
Τα νεογέννητα και γενικά τα βρέφη κοιμούνται πολλές ώρες (δες εδώ πόσες πρέπει), στην διάρκεια των οποίων κυριαρχεί η ησυχία. Υπάρχει χρόνος για να κάνεις τις δουλειές σου με ηρεμία και συγκέντρωση και ίσως να περισσέψει και κανένα μισάωρο για να το αφιερώσεις στον εαυτό σου. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, αφενός μειώνονται οι ώρες που κοιμούνται, και αφετέρου παίζουν, τραβάνε, “ανακατεύουν” περισσότερα πράγματα, τα οποία πρέπει μετά να μαζέψεις αφού το τοπίο μοιάζει “βομβαρδισμένο”.

2. Οι βόλτες
Κι όμως, οι βόλτες με ένα νεογέννητο είναι πιο εύκολες στην οργάνωση και την εκτέλεση παρά με ένα μεγαλύτερο παιδί. Ένα μωρό είναι πιο συνεργάσιμο στο ντύσιμο και δεν θυμάται να κάνει τσίσα όταν έχει μπει το κλειδί στην εξώπορτα. Οι κινήσεις και οι απαιτήσεις του είναι περιορισμένες με αποτέλεσμα να μπορεί ένας γονέας να υπολογίσει καλύτερα και γρηγορότερα τον χρόνο προετοιμασίας.

3. Η ηρεμία
Οι μεγαλύτεροι πρέπει να προσέχουμε πάντα τα παιδιά, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται. Η αλήθεια όμως είναι ότι από τη στιγμή που ξεκινούν να περπατάνε, ξεκινάς και εσύ να τρέχεις από πίσω τους για να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο ατύχημα, ενώ τα βρεφάκια έχουν ένα καθοριστικό, για την δική σου ηρεμία, χαρακτηριστικό: “παραμένουν στο σημείο που τα άφησες“.

4. Η καθαριότητα
Το πάτωμα της κουζίνας δεν θα είναι ποτέ ξανά το ίδιο από την στιγμή που το μωράκι μας ξεκινά να πιάνει τροφές με το χεράκι του για να τις καταναλώσει. Όταν αυτό συνδυαστεί με χαλαρό ή γρήγορο βάδην στην βεράντα, το σαλόνι και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού, απομακρύνεσαι ξεκάθαρα από το όνειρο του καθαρού σπιτιού (που κάποτε ήταν δεδομένο).

5. Η υπέροχη "μωρουδίλα"
Το παιδάκι σου θα έχει πάντα μια υπέροχα, μοναδική μυρωδιά που θα ξεχωρίζεις ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλες. Όμως, η διάσημη και απερίγραπτη μυρωδιά των πρώτων μηνών θα σου μείνει ως η καλύτερη ανάμνηση όσο μεγαλώνει και αλλάζει.

Όλα τα παραπάνω τα αντιμετωπίζουμε με χιούμορ και ευχάριστη διάθεση, γιατί…

Η αλήθεια είναι ότι τίποτε δεν συγκρίνεται με τα πρώτα χρόνια που το παιδί σου μεγαλώνοντας σε άλλαξε, σε ωρίμασε, σε δοκίμασε και σε έκανε να ανακαλύψεις καλύτερα τις αντοχές σου και τις δυνατότητές σου.

Πηγή

Related items