Print this page

Πώς να μεγαλώσετε ένα "καλό παιδί";

Όλοι οι γονείς ονειρεύονται πως το παιδί τους θα μεγαλώσει και θα εξελιχθεί σ’ έναν καλό, συμπαθή κι ευγενικό ενήλικα. Πώς, όμως, θα μεγαλώσετε ένα παιδί με καλό χαρακτήρα.

Σε όλη τους τη ζωή, τα παιδιά μας θα αντιμετωπίζουν μια σειρά ηθικών επιλογών. Η «δουλειά» μας είναι να τους δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση.

Κάθε μαμά και μπαμπάς θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με έναν δυνατό και ηθικό χαρακτήρα. Θέλουμε τα παιδιά μας να ξέρουν το καλό και το κακό. Να συμπεριφέρονται με ήθος, και μεγαλώνοντας να είναι συνετοί, ειλικρινείς, να είναι φιλάνθρωποι και ευγενικοί.

Απλά, θέλουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν συνείδηση - μια δυνατή εσωτερική φωνή που θα τους δείχνει τον σωστό δρόμο και θα τους παρέχει μικρές δόσεις ενοχής όποτε χρειάζεται.

Όμως τα παιδιά δεν γεννιούνται με συνείδηση, γι' αυτό η δουλειά του "χτισίματος" είναι δική μας. Είναι μια διαδικασία που οι γονείς χρειάζονται να δουλέψουν μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο. 

1. Πλημμυρίστε το μωρό σας με αγάπη και προσοχή.

2. Να απαιτήσετε σεβασμό από την αρχή.

3. Δώστε βάρος στην ενσυναίσθηση.

4. Κάντε πράξη αυτά που πιστεύετε.

5. Να του μάθετε την τέχνη της πειθαρχίας.

6. Αφιερώστε χρόνο στα παιδιά σας.

Για να μεγαλώσετε ένα παιδί με καλό, ισορροπημένο χαρακτήρα πρέπει να μπορείτε να το αφήσετε να υποστεί τις συνέπειες των πράξεών του.

Με το να σώζετε διαρκώς την κατάσταση, μεγαλώνετε έναν ανεύθυνο ενήλικα.

Μην αποκλίνετε από τις αρχές σας και μην σταματάτε να είστε ο άνθρωπος που θέλετε να γίνει το παιδί σας.»

 

Related items