7 μύθοι για τον τοκετό

Πολλά θα ακούσετε στη διάρκεια των 9 μηνών της εγκυμοσύνης από όσες θείες, φίλες και γειτόνισσες έχουν περάσει από τη θέση σας που έχουν γεννήσει και «ξέρουν».

Άλλα θα σας αφήσουν αδιάφορες, άλλα θα σας προβληματίσουν λίγο και άλλα πιθανότατα σας αγχώσουν, καθώς είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη!

Αρχικά ας καταρρίψουμε κάποιους μύθους που μπορεί να σας κάνουν να χάσετε τον ύπνο σας.

«Αν η μυωπία σου ξεπερνά τους 5 βαθμούς, ετοιμάσου για καισαρική».
Αυτή η άποψη έχει επικρατήσει λόγω της αύξησης της ενδοθωρακικής πίεσης την ώρα του φυσιολογικού τοκετού, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως όλες οι μέλλουσες μαμάδες που έχουν υψηλή μυωπία θα πάθουν οπωσδήποτε αποκόλληση την ώρα που «σπρώχνουν» ή ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Αυτό που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να γεννήσετε φυσιολογικά, είναι να επισκέπτεστε συχνά το γιατρό σας για να κάνετε τακτικούς οφθαλμολογικούς ελέγχους. Έτσι, ο οφθαλμίατρος θα μπορεί να εντοπίσει νωρίς πιθανές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς που προδιαθέτουν για αποκόλληση, οπότε θα σας συστήσει να προχωρήσετε στην καισαρική.

Info: Ο φυσιολογικός τοκετός είναι απαγορευτικός για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποστεί αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς στο παρελθόν.

«Πρώτα σπάνε τα νερά και μετά από λίγο έρχονται οι πόνοι. Τότε, ξεκίνα για το μαιευτήριο».
Κι όμως στις περισσότερες γυναίκες, ο τοκετός ξεκινάει με την έναρξη των συσπάσεων.

Στην αρχή οι πόνοι που νιώθει η μέλλουσα μαμά δεν είναι ιδιαίτερα έντονοι και έρχονται σε αραιά τακτά διαστήματα (θυμίζουν πονάκια περιόδου κάτω χαμηλά στην κοιλιά).

Στη συνέχεια, η ένταση των συσπάσεων αυξάνει και έρχονται πιο συχνά. Σε άλλες γυναίκες πρώτα σπάνε τα νερά και σπανιότερα κάποιες γυναίκες βλέπουν αίμα από τον κόλπο. Επίσης, πρέπει να έχετε υπόψη σας πως δε χρειάζεται να περιμένετε μέχρι να δείτε όλα τα συμπτώματα για να πάρετε τη βαλίτσα σας και να ξεκινήσετε! Ένα από τα τρία συμπτώματα αρκεί.

Info: Όποιος και αν είναι ο τρόπος που θα ξεκινήσει ο τοκετός σας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας. Είναι ο πλέον ειδικός για να αξιολογήσει τα σημάδια του τοκετού και να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. Η ομορφότερη στιγμή της ζωής σας έφτασε!

«Όσο είσαι έγκυος να αποφεύγεις το σεξ γιατί μπορεί να γεννήσεις πριν την ώρα σου».
Από τη στιγμή που η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά και είστε προσεκτικοί δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Μόνο στις περιπτώσεις που έχετε κάποια ενόχληση μετά την επαφή (π.χ. πόνος χαμηλά στην κοιλιά, τη μέση ή τον κόλπο) μπορεί το σεξ στις τελευταίες εβδομάδες να είναι το εισιτήριο για το μαιευτήριο.

Πάντως μετά την 37η εβδομάδα της κύησης καλό είναι να αποφεύγετε τις ελεύθερες επαφές γιατί το σπέρμα περιέχει μια ουσία την προσταγλανδίνη η οποία συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων.

Info: Το σεξ είναι απαγορευμένο σπορ από την αρχή της εγκυμοσύνης όταν συντρέχει κάποιος από τους παρακάτω παράγοντες:
έχετε αποβάλει στο παρελθόν
έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού
κυοφορείτε δίδυμα
υπάρχει διαφυγή αμνιακού υγρού
ο πλακούντας είναι πρόδρομος (βρίσκεται κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή τον καλύπτει)
ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα αυξάνοντας τις πιθανότητες για αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

«Αν στην πρώτη σου εγκυμοσύνη γέννησες με καισαρική και στην επόμενη έτσι θα γεννήσεις».
Μπορεί να έχει επικρατήσει αυτή η άποψη λόγω του ότι κατά το φυσιολογικό τοκετό, υπάρχει κίνδυνος για ρήξη της ουλής της καισαρικής πάνω στη μήτρα, η αλήθεια είναι όμως πως κάτι τέτοιο αφορά μόνο το 1% των γυναικών. Αν η μέλλουσα μαμά στη δεύτερη εγκυμοσύνη της πληροί τις προϋποθέσεις για έναν φυσιολογικό τοκετό και θέλει, μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά.

Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις; Η τομή της καισαρικής να είναι οριζόντια, να είναι κάτω των 40 ετών, το μωρό να έχει πάρει σωστή θέση, να μην υπάρχει δίδυμη κύηση και να μην υπάρχει ο παράγοντας που «απαίτησε» καισαρική στην πρώτη εγκυμοσύνη (π.χ. διαβήτης κύησης). Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός που σας παρακολουθεί είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συμβουλέψει ανάλογα.
Info: Έρευνες έχουν δείξει πως το 75% των γυναικών που είχαν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορούν να γεννήσουν φυσιολογικά μετά από προηγούμενη καισαρική.

«Έχεις κάνει εξωσωματική; Τότε σίγουρα θα γεννήσεις με καισαρική».
Η συγκεκριμένη μέθοδος σύλληψης δεν αποκλείει ούτε την καισαρική ούτε το φυσιολογικό τοκετό. Ο γυναικολόγος που παρακολουθεί την πορεία της εγκυμοσύνης σας είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας συστήσει το καλύτερο για εσάς.

«Οι γυναίκες που έχουν περάσει τα 40, πρέπει να αποφεύγουν το φυσιολογικό τοκετό γιατί το σώμα τους δεν είναι αρκετά «δυνατό» για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο».
Η ηλικία δεν βάζει κάποιο όριο πάνω από το οποίο «επιτρέπεται» ή όχι ο φυσιολογικός τοκετός. Ωστόσο πρέπει να πούμε πως μια γυναίκα σε αυτή την ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσει επιπλοκές όπως διαβήτη ή προεκλαμψία που θα της στερήσουν την εμπειρία του κολπικού τοκετού. Τονίζουμε όμως πως η ηλικία από μόνη της δεν είναι κριτήριο για τον τρόπο τοκετού.

«Αν γυμνάζεσαι, το βάρος του μωρού σου θα είναι πολύ χαμηλό».
Αν η γυμναστική είναι ήπια, δεν υπάρχει κανένα άγχος για το βάρος του νεογέννητου. Η έντονη άσκηση είναι ούτως ή άλλως απαγορευτική αυτή την περίοδο.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.