Print this page

Baby shower, τι είναι και πώς γιορτάζεται;

Baby shower, το νέο έθιμο που σιγά-σιγά αρχίζει να μπαίνει στη ζωή μας.

Το “Baby Shower” είναι το πάρτι ή η συγκέντρωση που γίνεται για να εορτασθεί ο ερχομός ενός μωρού.

Διοργανώνεται από τις φίλες τις μέλλουσας μαμάς και παίρνουν μέρος (συνήθως) μόνο γυναίκες, προσφέροντας τα πρώτα δώρα του μωρού.


Η λέξη “shower” που σημαίνει μπόρα, δόθηκε για να περιγράψει μεταφορικά την έντονη “βροχή” αγάπης και δώρων για την μέλλουσα μαμά και το νεογέννητο μωρό της.

Στην Ελλάδα, το “Baby Shower” είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια, ενώ σε άλλες χώρες αποτελεί παράδοση, όπως στην Αμερική και στον Καναδά.

Βέβαια, η ιδέα της φροντίδας και του εορτασμού για την γέννηση ενός μωρού υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως και στον αρχαίο κόσμο, με διαφορετικά στοιχεία.

Πώς γιορτάζεται; Η οργάνωση ενός “Baby Shower” γίνεται από την γυναίκα που είναι πιο “κοντά” στη μέλλουσα μαμά (αδερφή, "κολλητή", μητέρα, κα) έτσι ώστε να μπορεί να γνωρίζει τις προτιμήσεις και το πρόγραμμα της εγκύου.     Η διαδικασία εξελίσσεται όπως αυτή της οργάνωσης ενός πάρτι:
– Αρχικά, επιλέγεται ο χώρος που θα διεξαχθεί η εκδήλωση-συνήθως, είναι το σπίτι της εγκύου ή κάποιο κοντινό συγγενικό/φιλικό σπίτι, χωρίς να αποκλείεται και κάποιος εξωτερικός χώρος. Γενικά, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα την άνεση και την εξυπηρέτηση της εγκύου, αφού η ίδια βρίσκεται σε μια πιο ευαίσθητη θέση.
– Στη συνέχεια, προσκαλούνται τα άτομα που θα συμμετάσχουν και ενημερώνονται για τον τόπο και τον χρόνο της συνάντησης.   – Η διοργανώτρια μεριμνά για τον στολισμό και για τα κεράσματα που θα υπάρχουν για όλους, ενώ όλες οι προσκεκλημένες φροντίζουν να έχουν μαζί τους τα δώρα (χειροποίητα ή "αγοραστά") που θέλουν να προσφέρουν για το νέο μέλος ή/και την μαμά του.       Extra tips

* Στολισμένο σπίτι σαν να έκανες παιδικό πάρτι. Μπαλονάκια ροζ ή μπλε, χαρτοπετσέτες με χαρακτήρες της disneyι, πατουσάκια, αρκουδάκια ή με ζωγραφιές που θα έχεις κάνει μόνη σου και μικρά στολίδια είναι ότι πρέπει.

* Θυμίσου τα παιδικά σου χρόνια και φτιάξε ένα λεύκωμα! Στο τετραδιάκι αυτό οι φίλες θα γράψουν τις ευχές τους, που αργότερα μπορείς να συνοδέψεις με φωτογραφίες από το πάρτι.

*Φτιάξε λιχουδιές και βάλε όλη σου τη φαντασία, σκεπτόμενη πως το κάνεις για το παιδάκι που έρχεται. Δημιούργισε παιδικά σχεδιάκια με γλάσο, βάλε όλη σου τη φαντασία και εντυπωσίασε τους όλους.

* Στο κλασικό αμερικάνικο shower party οι φίλες περνούν καλά με παιχνιδάκια τύπου «ντύσιμο κούκλας με χρονόμετρο», «μάντεψε το δώρο» κ.α. Αν κάτι τέτοιο σου φαίνεται χαριτωμένο έχει καλώς, αν ωστόσο, το βρίσκεις ανόητο ή κάπως «ξενόφερτο» μπορείς να αυτοσχεδιάσεις και να κάνεις ένα πάρτι βασισμένο στα ενδιαφέροντα της παρέας. Δείτε ταινίες, ακούστε μουσική, συζητήστε και… ότι προκύψει.

* Φρόντισε να έχεις ετοιμάσει αναμνηστικά δωράκια στις καλεσμένες ώστε να θυμούνται πάντα την ημέρα του πάρτι. Γλυφιτζουράκια, παιδικές κορνιζούλες ή απλά χειροποίητα χάρτινα λουλουδάκια είναι μερικές μόνο ιδέες. 

Το “Baby Shower” ξεκίνησε δειλά, αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς είναι μια υπέροχη ευκαιρία να εορτασθεί κάτι τόσο όμορφο, όπως είναι ο ερχομός ενός παιδιού.

Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι ότι η έγκυος μπορεί να περάσει ευχάριστο χρόνο με πολύ αγαπημένα της άτομα, να μοιραστεί τις σκέψεις της και να νιώσει την φροντίδα τους.

Στο τέλος, όλοι δίνουν ραντεβού για εκείνη την ημέρα που θα πουν στη μαμά “Να σου ζήσει”!

** Τα παιχνίδια και οι γρίφοι γύρω από την επερχόμενη γέννα και το μωρό είναι αναπόσπαστο κομμάτι του “Baby Shower”.

 

Πηγή : www.novalou.gr

Related items