Παιδικά βιβλία που ξεχωρίζουν από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος μας προτείνουν τις νέες κυκλοφορίες τους.

GILBERT DELAHAYE, Ιστορίες με τη Λιλίκα, Τόμος 3 
Εικονογράφηση: Marlier Marcel  

Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 4+ ετών



Σχεδόν 60 χρόνια μετά την πρώτη της κυκλοφορία στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, η πολυαγαπημένη Λιλίκα επιστρέφει με τον τρίτο τόμο των υπέροχων ιστοριών της!

Η Λιλίκα είναι μία κλασική παιδική ηρωίδα, γνωστή και αγαπημένη από πολλές γενιές αναγνωστών! Η νοσταλγική εικονογράφηση σε συνδυασμό με τις ιστορίες της που είναι οικείες στα παιδιά, χαρίζουν στο βιβλίο μια μοναδική διαχρονικότητα. Όπως αναφέρει και το σημείωμα του εκδότη στο βιβλίο, «η νοσταλγική αυτή έκδοση θα συγκινήσει τους σημερινούς γονείς, που έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στα δικά τους παιδιά τις περιπέτειες της μικρής Λιλίκας».

Ο τρίτος τόμος, με σκληρό εξώφυλλο, περιλαμβάνει τρεις νέες ιστορίες (η Λιλίκα στο πάρκο, η Λιλίκα στο βουνό, η Λιλίκα στο σχολείο) και εκτός από ιδανική επιλογή για δώρο, είναι μία εξαιρετική αφορμή για συζήτηση της παιδικής ηλικίας των ενηλίκων με τα σημερινά παιδιά. 

Ο Gilbert Delahaye (1923-1997) ήταν Βέλγος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, γνωστός κυρίως για την παγκοσμίως επιτυχημένη σειρά με τη Λιλίκα.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ, Στα κύματα της Έλλης  με Εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή 

Εικονογραφημένα βιβλία για παιδιά ηλικίας 6+  



Το Στα κύματα της Έλλης είναι το νέο εικονογραφημένο βιβλίο των βραβευμένων με δύο Κρατικά Βραβεία και με το Διεθνές Βραβείο Compostella δημιουργών, του Αντώνη Παπαθεοδούλου και της Ίριδας Σαμαρτζή. 

Τι θα μας αφηγηθούν τα κύματα της Έλλης; Θα μπορούσε να είναι μια ιστορία για ένα κορίτσι, την Έλλη. Για τα συναισθήματά της που όλο αλλάζουν και τα βιώνει όπως κάθε παιδί υπερβολικά, για τα ταλέντα και τις δυσκολίες της, για τα πάνω και τα κάτω της, για όσα τη θυμώνουν και όσα την ενθουσιάζουν. Όμως όχι. Δεν είναι. Είναι απλώς ένα βιβλίο για ναυτικές περιπέτειες και θαλασσινά ταξίδια! 

Με την ονειρική της εικονογράφηση που παίζει με τις διαστάσεις, το κολάζ και την ξυλομπογιά, η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργεί τον ιδανικό κόσμο για τις λέξεις που διάλεξε ο Αντώνης Παπαθεοδούλου να ρέουν και να σχηματίζουν «ένα πέλαγος αόρατο μα απέραντο, φτιαγμένο για ταξίδια μακρινά, μεγάλες περιπέτειες, σπουδαίες ανακαλύψεις». 

Επίσης από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν δύο πολύ ενδιαφέρουσες μελέτες αναφορικά με τα παιδικά βιβλία και την παιδική λογοτεχνία:

ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ & ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (επιμέλεια)

Το παιδικό βιβλίο γνώσεων 

Εικόνα εξωφύλλου: Φωτεινή Στεφανίδη 



Η αξία του βιβλίου γνώσεων για παιδιά είναι αναμφισβήτητη. Περιέχει παιδαγωγικά, διδακτικά, αναγνωστικά και άλλα πολύμορφα σημαινόμενα. Καλλιεργεί δεξιότητες μάθησης, κρίσης και ενεργοποιεί τα παιδιά να ερευνήσουν περαιτέρω τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν. Ωστόσο, για την ελληνική πραγματικότητα, το βιβλίο γνώσεων αποτελεί µάλλον την αθέατη πλευρά της σελήνης. Από τη μία, εκδίδεται πληθώρα βιβλίων γνώσεων όλων των ειδών και των μορφών, και από την άλλη, από θεωρητικής πλευράς, υπάρχει ισχνή βιβλιογραφία. 

Ο συγκεκριμένος συλλογικός τόμος περιλαμβάνει δώδεκα μελέτες που κινούνται στον χώρο της ιστορίας, της θεωρητικής μελέτης και της διδακτικής αξιοποίησης του βιβλίου γνώσεων. Οι εισηγήσεις αυτές αποτελούν το προϊόν Ημερίδας που διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, τον Οκτώβριο του 2016. Η παρούσα έκδοση αποτελεί το πρώτο αμιγώς θεωρητικό πόνημα για το βιβλίο γνώσεων στην Ελλάδα και φιλοδοξεί να καταστεί χρήσιμο εργαλείο σε ερευνητές/τριες, φοιτητές/τριες, εκπαιδευτικούς και σε όσους/όσες ενδιαφέρονται για τη μελέτη του βιβλίου γνώσεων που απευθύνεται στα παιδιά. 


ΓΙΑΝΝΗΣ Σ. ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ (επιμέλεια)

Λογοτεχνία για παιδιά και εφήβους χωρίς ευτυχισμένο τέλος Ερμηνευτικές προσεγγίσεις  



Λογοτεχνικά κείμενα όλων των ειδών, απευθυνόμενα σε παιδιά και εφήβους, τα οποία δεν έχουν ευτυχισμένο τέλος (happy end) συναντώνται τα τελευταία χρόνια αρκετά συχνά στη σύγχρονη λογοτεχνία, ελληνική και ξένη. Ο τόμος αυτός περιέχει μελέτες σχετικές με το εν λόγω θέμα, οι οποίες κατατάσσονται σε τρεις ενότητες.

Στην πρώτη, οι μελέτες εστιάζουν, μέσω θεωρητικών δεδομένων, σε συγγραφείς και κείμενα ποικίλων θεματικών της σύγχρονης ελληνικής αλλά και ξένης μεταφρασμένης λογοτεχνίας για παιδιά και εφήβους. Στη δεύτερη, οι εργασίες εξετάζουν κείμενα τα οποία αποτυπώνουν ειδικές θεματικές κατηγορίες της ελληνικής και της μεταφρασμένης παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Τέλος, στην τρίτη ενότητα περιέχονται μελέτες βιωματικού περιεχομένου, για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση αντίστοιχα, με κείμενα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας που αποτυπώνουν μη αίσιο τέλος.
 
Οι συγγραφείς των μελετών είναι πανεπιστημιακοί και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το βιβλίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ερευνητές/ερευνήτριες, σε εκπαιδευτικούς και σε φοιτητές/φοιτήτριες.


Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.