Print this page

Σαββατοκύριακο χωρίς πορτοφόλι: 12 προτάσεις για να διασκεδάσετε δωρεάν

Σαββατοκύριακο χωρίς Σαββατοκύριακο χωρίς
Πολλές προτάσεις για δωρεάν εκδηλώσεις στην Αθήνα και αυτό το Σαββατοκύριακο!

ΕΚΘΕΣΗ

"Τη μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν…": oμαδική έκθεση στη Blank Wall Gallery

Για πρώτη φορά η Blank Wall Gallery θα φιλοξενήσει στον χώρο της από 1η Δεκεμβρίου, την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα "Την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν…" στην οποία συμμετέχουν 43 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί. Την έκθεση επιμελούνται οι ιστορικοί τέχνης κ. Ευαγγελία Καϊράκη και Μαρία Μόσχα Καρατζόγλου, ενώ για το concept, την οργάνωση και την επικοινωνία της έκθεσης την ευθύνη έχει ο Δημήτρης Λαζάρου.

Ο τίτλος της έκθεσης αποτελεί απόσπασμα του γνωστού γνωμικού του αρχαίου Έλληνα λυρικού ποιητή Σιμωνίδη του Κείου "την μεν ζωγραφίαν ποίησιν σιωπώσαν, την δε ποίησιν ζωγραφίαν λαλούσαν" και επιλέχτηκε ως θέμα της, επειδή πρώτη φορά στον χώρο της Blank Wall Gallery φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής και σύμφωνα με το γνωμικό, η ζωγραφική είναι ποίηση (δημιουργία) που σιωπά, δηλαδή ο θεατής ενός ζωγραφικού έργου προσλαμβάνει τα μηνύματα του έργου με βάση τα δικά του ξεχωριστά κριτήρια, τις προσωπικές του εμπειρίες και γνώσεις.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου από τις 20:00 έως τις 23:00, ωστόσο μπορείτε να κάνετε μια βόλτα από την έκθεση και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου που θα είναι ανοιχτή από τις 11:30 έως τις 14:00.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

"Νευροεπιστήμες και Βιολογία": 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας 

337963

Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας (International Science Film Festival of Athens-ISFFA), που διοργανώνει το Caid Κέντρο Κοινωνίας Επιστήμης και Τέχνης, μόλις ξεκίνησε κι εσείς έχετε την ευκαιρία να γίνετε μέρος του, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Αθήνα).

Το Φεστιβάλ από την πρώτη του κιόλας διοργάνωση το 2006, φροντίζει εκτός από το απολαυστικό μέσο του κινηματογράφου, να πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις (ομιλίες, μαθητικές προβολές, εκθέσεις, συνδιοργανώσεις διαλέξεων με Πανεπιστήμια και συνεργασίες με μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού), που βοηθούν στην πιο αποτελεσματική διάδοση της επιστημονικής γνώσης.

Όλες οι προβολές θα έχουν ελληνικούς υπότιτλους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

Το αφιέρωμα "Νευροεπιστήμες και Βιολογία" υλοποιείται/ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση" και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς χώρους και Γειτονιές της Αθήνας

palia vouli

Το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων, επιστρέφει για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017. Οι δωρεάν ξεναγήσεις είναι μία περιήγηση στον πολιτιστικό πλούτο και στις ομορφιές της πόλης, από έμπειρους και εξειδικευμένους ξεναγούς, που προσφέρει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών. Γι αυτό το Σαββατοκύριακο το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου| ώρα 10:30

"183 Χρόνια Αθήνα Πρωτεύουσα"
Σημείο συγκέντρωσης: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Πλατεία Κολοκοτρώνη, Σταδίου 13)
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 50 άτομα)

 

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου | 10:30

"Η γειτονιά του Ψυρρή" 

Σημείο συγκέντρωσης: Έναντι σταθμού ΗΣΑΠ, πλατεία Μοναστηρακίου
Ξεναγός: Άρτεμις Σκουμπουρδή (έως 50 άτομα)


11:00| Μουσείο Μπενάκη (Βυζαντινή Συλλογή)
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του μουσείου (Κουμπάρη 1, Κολωνάκι)
Ξεναγός: Κασσάνδρα Ποριώτη (έως 35 άτομα)


17:00| Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του Ιδρύματος (Λεωφ. Αμαλίας 4 , Σύνταγμα)
Ξεναγός: Θεώνη Κάμπρα (έως 30 άτομα)

 

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου| ώρα 17:00
Ίδρυμα Άγγελου & Λητώς Κατακουζηνού
Σημείο συγκέντρωσης: Είσοδος του Ιδρύματος (Λεωφ. Αμαλίας 4 , Σύνταγμα)
Ξεναγός: Θεώνη Κάμπρα (έως 30 άτομα)

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ

"Εορτινά 2017": Χριστουγεννιάτικη ομαδική έκθεση

336373

Έργο Μιχάλη Μακρουλάκη

Στο πνεύμα των Χριστουγέννων η Γκαλερί Καψιώτη (Αλκιβιάδου 153, Πειραιάς), διοργανώνει την καθιερωμένη, χριστουγεννιάτικη, ομαδική έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής των συνεργατών της, με τίτλο "Εορτινά 2017".

Η έκθεση, θεσμός πλέον για τη Γκαλερί, είναι παράδοση δεκαεπτά χρόνων. Κάθε καλλιτέχνης/καλλιτέχνιδα, συνεργάτης/συνεργάτιδα του χώρου, δημιουργεί ένα έργο γι’ αυτή τη γιορτινή παρουσίαση και μας το παρουσιάζει. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου και ώρα 19.30 – 22.30. Μπορείτε ωστόσο να επισκεφθείτε την έκθεση και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 10:00 έως τις 15:00.

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ 

"Πέρα από τα Σύνορα": 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Kαστελλόριζου στην Αθήνα

e kanali ena kastelorizo

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Kαστελλoρίζου "Πέρα από τα Σύνορα" έρχεται στην Αθήνα και στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού, από την Παρασκευή 1η Δεκεμεβρίου και για όλο το Σαββατοκύριακο.

Συνοπτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου

19:00 Mare nostrum- a concert. a journey
20:15 Bluefish
21:30 True blue

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
19:00 Φαντάσματα στο Αιγαίο B' Bραβείο ιστορικού ντοκιμαντέρ
20:15 My own private war A' Bραβείο ιστορικού ντοκιμαντέρ
21:30 Teriade

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

19:00 Μικρές ιστορίες Ρομά B' Bραβείο κοινωνικού ντοκιμαντέρ
20:15 The others A' Bραβείο κοινωνικού ντοκιμαντέρ
21:30 Στην άκρη του Αιγαίου Καστελόριζο

 

EKΘΕΣΗ

"Athens Eyes": Ομαδική έκθεση φωτογραφίας 

338689

 

Τα δύο πρόσωπα της πόλης της Αθήνας φωτίζονται και δίνουν μια πρισματική εικόνα που δύσκολα ερμηνεύεται. Το "όμορφο" και το "άσχημο" εναλλάσσονται σε μια αντίφαση που προβληματίζουν την καθημερινή αισθητική. Η φαινομενική χαλαρότητα και ανεμελιά μεταφράζονται σε αυθαιρεσία, η αυθαιρεσία με τη σειρά της δημιουργεί παράδοξες εικόνες που αποτελούν τα πιο διασκεδαστικά θέματα.

Καλλιτέχνες με μέσο τη φωτογραφία παρουσιάζουν τη δική τους οπτική στην παράδοξη και αναπάντεχη αισθητική μας. Κινούμενη εικόνα και χαρτί δίνουν μια διαφορετική προσέγγιση, ένα ρεπορτάζ που τονίζει αυτό που προσπερνά αδιάφορα ο θεατής. Τι αποκρυπτογραφούμε; Τι πετάμε; Τα κρατάμε όλα.

Mπορείτε να επισκεφθείτε την έκθεση που έχει ήδη εγκαινιαστεί στην Αποθήκη Χάρτου, την Παρασκευή από τις 17:00 έως τις 21:00, αλλά και το Σάββατο, από τις 13:00 έως τις 16:00.

 

EKΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδηλώσεις για τα 5 χρόνια δημιουργικής δράσης του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης δήμου Αθηναίων Εξαρχείων

weekend december 2017

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας των Ομάδων Θεάτρου, Μουσικής, Φωτογραφίας και Δημιουργικής Γραφής του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης δήμου Αθηναίων (Πολιτιστικό Κέντρο) Εξαρχείων, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει έως και τις 3 Δεκεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του "Μελίνα", μια ποικιλία από εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των ομάδων του Κέντρου, που περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, εργαστήριο δημιουργικής γραφής, ομιλία και θεατρικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα:

Θεατρικά δρώμενα με τους "Α-ΤΑΛΑΝΤΟΥΣ" 

Παρασκευή 1/12| 20.00 

Η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου δραματοποιεί κείμενα, γραμμένα από την Ομάδα Δημιουργικής Γραφής, με την παράλληλη προβολή φωτογραφιών της Ομάδας Φωτογραφίας.

 

Ομιλία με θέμα "Βλέμμα"
Σάββατο 2/12| 18.30

Εισηγητής: Βασίλης Γεροντάκος (Δάσκαλος της Ομάδας Φωτογραφίας του Κέντρου)
Η ομιλία αναφέρεται σε μια προσωπική διερεύνηση των φωτογράφων της ομάδας του Κέντρου, ποy έχει ως στόχο την ανασυγκρότηση της οπτικής του κόσμου που μας περιβάλλει. 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

29822225 pontiakoi xoroi.limghandler

Ένα πολιτιστικό γεγονός έρχεται το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 18:00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με διοργανωτή τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων (ΣΠοΣ) Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για το 13ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, μια εκδήλωση-θεσμό στα ποντιακά δρώμενα. 

Πάνω από 2.500 χορευτές θα γεμίσουν το Σάββατο το Σ.Ε.Φ και θα χτυπήσουν τα πόδια τους ρυθμικά στους σκοπούς του Πόντου, όπου για χιλιάδες χρόνια ανθούσε ο ελληνισμός. Η ποντιακή λύρα και άλλα μουσικά όργανα του Πόντου θα ηχήσουν δυνατά, πυροδοτώντας μια έκρηξη λεβεντιάς και αποφασιστικότητας για τη διατήρηση της μνήμης. Μαζί με τους δημιουργούς και τους συντελεστές της εκδήλωσης, θα παρευρεθούν άνθρωποι που τιμούν τον Πόντο, την ιστορία και την παράδοσή του. Στα δρώμενα θα συμμετέχει η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και η Παραδοσιακή Χορωδία Εθνικού Ωδείου..

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης έχει ο μουσικός, δεξιοτέχνης της ποντιακής λύρας, δάσκαλος της ποντιακής διαλέκτου και θεατρικός συγγραφέας Ηλίας Υφαντίδης.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου συνομιλεί με ενήλικες για το χαρτί και τις χρήσεις του

298f2ffa0942c9ccb5c8ac092eabf0e3 XL 

"Είμαστε όλοι μας χαρτόμουτρα! Για αλλαγή, ελάτε να παίξουμε με ανοιχτά χαρτιά και να μιλήσουμε για το χαρτί και τις χρήσεις του": Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στις 12:00, ο εικαστικός Άγγελος Παπαδημητρίου συναντάει ενήλικες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και συζητάει μαζί τους. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παρουσίασης της έκδοσης: "Το φως του μαύρου", σημειωματάριο για τους μήνες. 

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Εκδήλωση αφιερωμένη στο Μάνο Ελευθερίου

maxresdefault

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου από τις 19.00, πραγματοποιείται μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στο Μάνο Ελευθερίου, στο Σύλλογο Άρδηττος (Χαρβούρη 2). Στην εκδήλωση, αρχικά θα μιλήσει για τον στιχουργό και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου ο Δημήτρης Μπαγέρης, κατόπιν θα ερμηνεύσουν σολίστες και η χορωδία μία επιλογή τραγουδιών του. Συμπράττει η μουσική μπάντα The Black Cow Project. Το οπτικό υλικό της εκδήλωσης επιμελείται ο Γιάννης Καρβέλης και διευθύνει ο μαέστρος Δημήτρης Ανέστης.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση

stegh hmerida idnce

Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρα 12.00 στην Στέγη, πραγματοποιείται ημερίδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος iDance, που πραγματεύεται την πρόσβαση στον πολιτισμό, την εκπαίδευση σύγχρονου χορού και τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης για καλλιτέχνες με αναπηρία. Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και ανοιχτά εργαστήρια για την πρόσβαση στον πολιτισμό των ανθρώπων με αναπηρία.

Πώς μπορούμε να ενισχύσετε κι εσείς την προσβασιμότητα των ανθρώπων με αναπηρία στον πολιτισμό; Όλα τα θα μάθετε στην ημερίδα που είναι αφιερωμένη στα θέματα πρόσβασης στην εκπαίδευση του σύγχρονου χορού και των ευκαιριών επαγγελματικής εξέλιξης για καλλιτέχνες με αναπηρία.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτά εργαστήρια χορού, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να δοκιμάσει βιωματικά, σε μεικτές ομάδες ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία, τα εκπαιδευτικά εργαλεία και τις μεθόδους του προγράμματος iDance. Με ταυτόχρονη διερμηνεία σε ελληνικά και αγγλικά καθώς και στην ελληνική νοηματική γλώσσα σε όλες τις παρουσιάσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ.

ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ...

 

Δωρεάν τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί χώροι την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

i akropoli de tha ginei skiniko tou oikou gkoutsi.w l

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους. Από τις 8.00 έως τις 20.00.

Για περισσότερες ΔΩΡΕΑΝ εκδηλώσεις μπείτε εδώ.