Μαμά, υπάρχει Αϊ Βασίλης;

 

Ποιος είναι ο δημοφιλέστερος άγιος των παιδιών; Φυσικά, ο Άγιος Βασίλης! Τα παιδιά τον περιμένουν με ανυπομονησία όλο το χρόνο, με αποκορύφωμα της αγωνίας τους λίγο πριν την περίοδο των γιορτών.

Η εικόνα του Αϊ Βασίλη που έρχεται φορτωμένος με τον τεράστιο σάκο του γεμάτο δώρα, μπαίνοντας από τις καμινάδες των σπιτιών για να μοιράσει δώρα στα καλά παιδάκια είναι ανεξίτηλη.

Υπάρχει ή όχι ο Άγιος Βασίλης; Τι πρέπει να πούμε στα παιδιά;
Είτε έχετε καλλιεργήσει την αναμονή του ερχομού του Αϊ Βασίλη στο παιδί σας είτε δεν έχετε εξάψει την περιέργειά του σχετικά, το πιθανότερο είναι ότι χάρη στην μαγεία των Χριστουγεννιάτικων ταινιών και στις διαφημίσεις, το παιδί σας έχει μπει στο πνεύμα των γιορτών και ανυπομονεί για την εμφάνιση του Άγιου Βασίλη, καθώς πιστεύει στην ύπαρξή του. 
Τι συμβαίνει όταν η λογική ενός παιδιού, ή ένας καλοθελητής, αποκαλύπτει ασυνέπειες και λογικά κενά στην όλη ιστορία; Τι πρέπει να πείτε στα παιδιά για την ύπαρξη του Αϊ Βασίλη;

Καταρχήν, δεν υπάρχει ένα γενικό «πρέπει» ή ενός τύπου αντιμετώπιση η οποία είναι η σωστή. Ανάλογα με την περίπτωση, ο γονιός θα χρειαστεί να καταφύγει σε διαφορετικές στρατηγικές χειρισμού της ερώτησης «υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;».

Από ψυχολογική άποψη, δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που είναι «σωστό» να πει κανείς στα παιδιά ότι δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης.

Το σημαντικότερο είναι να ακολουθήσουμε τη γραμμή σκέψης του παιδιού και να προχωρήσουμε ανάλογα με το που βρίσκεται το παιδί και όχι ανάλογα με το τι μήνυμα θέλουμε να περάσουμε εμείς, είτε είναι να δώσουμε μια ρασιοναλιστική, προσγειωμένη απάντηση είτε είναι να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη δική μας αγιοβασιλιάτικη χαρά, όταν το παιδί είναι έτοιμο να την εγκαταλείψει.

Είναι πολύ πιθανό για ένα μικρό παιδί να μην προσέξει λογικές αντιφάσεις που πιθανόν να εντοπίσει ένα μεγαλύτερης ηλικίας παιδί, αλλά, παρόλα αυτά, να έχει ερωτήσεις και απορίες «τεχνικής» φύσης, σχετικά με το έλκηθρο, με την εμφάνιση του Αϊ Βασίλη ταυτόχρονα σε πολλά μέρη της γης, με το αν αυτός έχει οικογένεια, κλπ.

Οι ερωτήσεις αυτές συνήθως επικεντρώνονται σε κάποιο αντικειμενικό στοιχείο ή λεπτομέρεια και στόχο τους έχουν την πληροφόρηση του παιδιού.

Καλό είναι σε τέτοιες περιπτώσεις να ρωτάει ο γονιός «εσύ τι νομίζεις;» και να δίνει την απάντησή του με βάση του που βρίσκεται και τι πιστεύει το ίδιο το παιδί και όχι με βάση τι νομίζει ο γονιός ότι θέλει να ακούσει το παιδί.

Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να ρωτάει πώς προλαβαίνει ο Αϊ Βασίλης να πάει σε όλα τα σπίτια και να μοιράσει δώρα, τι γίνεται που τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν τζάκι και καμινάδα, και άλλες ερωτήσεις παρόμοιου τύπου, που δηλώνουν ότι το παιδί αντιλαμβάνεται λογικές ασυνέπειες και αντιφάσεις στην παράδοση και θέλει να τις ελέγξει.

Παρόλα αυτά, ακόμα και τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν είναι σίγουρο ότι έχουν ως στόχο την επιβεβαίωση ή μη της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη.

Αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να το δεχτεί, είτε δεν θα «ακούσει» ότι δεν υπάρχει Αϊ Βασίλης, είτε θα προσπεράσει την απάντηση, είτε θα έχει ένα ξέσπασμα κακής συμπεριφοράς!

Η ηλικία δεν παίζει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση που θα δώσουμε στο παιδί σχετικά με την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη. Αυτό που έχει σημασία είναι το εξελικτικό στάδιο του παιδιού και η στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξουμε που βρίσκεται συναισθηματικά ένα παιδί στις απόψεις του σχετικά με την ύπαρξη του Αγιου Βασίλη και την ανάγκη του να συνεχίσει να πιστεύει σε αυτή την παράδοση. Αν το παιδί δεν είναι έτοιμο να αφήσει τους ενήλικες στη ζωή του να του χαλάσουν τη μαγεία της παράδοσης, δε χρειάζεται να παρέμβουν οι γονείς για να εκλογικεύσουν τα γεγονότα ή να κάνουν μια ένεση ρεαλισμού στο παιδί τους.

Όταν λοιπόν τα παιδιά είναι έτοιμα να ακούσουν την αλήθεια, θα το δηλώσουν με τις ερωτήσεις τους. Αν όμως δεν είναι έτοιμα, τότε απλώς δε θα δεχτούν οποιαδήποτε λογική εξήγηση.

Η προσφορά είναι το νόημα…
Όπως και να έχει, η μαγεία της στιγμής είναι το μήνυμα της προσφοράς και της αγάπης.

Το δώρο σε αυτή την περίπτωση έχει να κάνει με αυτή την ιδέα και με κάποιον τρόπο θα είναι καλό αυτό το παιδί να το εισπράττει από την αρχή.

Ας αφήσουμε στην άκρη ιδέες του τύπου «Αν ήσουν καλό παιδί» κοκ… και ας μείνουμε στην ευγνωμοσύνη για την αγάπη που έχουμε και μοιραζόμαστε στο σπίτι μας και με τους συνανθρώπους μας.

Είμαστε σίγουροι ότι αν κατακτήσει το παιδί αυτό το μήνυμα, η αποκάλυψη ότι ο γλυκός χοντρούλης είναι μια ιδέα και όχι μια πραγματική προσωπικότητα, θα προκαλέσει περισσότερο συγκίνηση παρά απογοήτευση.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.