Print this page

3 σκέψεις γυρίζοντας από την δουλειά και πριν αντικρίσετε τα παιδιά σας,

Η επιστροφή στο σπίτι, μετά τη δουλειά, είναι μια στιγμή που όλοι περιμένουν με λαχτάρα για να αφεθούν στην ηρεμία του προσωπικού τους χώρου και να χαλαρώσουν.

Αν είστε γονείς, μόλις συλλογιστήκατε: “Τι ωραία που θα ήταν!”.

Λογικό, αφού όταν επιστρέφετε, όλοι θέλουν κάτι από εσάς:
Τα παιδιά αναζητούν την προσοχή σας, θέλουν να σας πουν τα κατορθώματα της ημέρας τους και.. γιατί όχι, να χοροπηδήσουν επάνω σας.
Ο/η σύντροφός σας, σας περιμένει να τακτοποιήσετε δουλειές και εκκρεμότητες του νοικοκυριού, να συζητήσετε θέματα που αφορούν την οικογένειά σας και να ‘ετοιμάσετε’ τα παιδιά για ύπνο.

Ο εκνευρισμός, η αρνητική διάθεση, η έλλειψη υπομονής και τα ξεσπάσματα είναι συνήθη, δυσάρεστα επακόλουθα.

Για αυτό, την επόμενη φορά, κάντε πρώτα αυτές τις τρεις σκέψεις και μετά ανοίξτε την πόρτα του σπιτιού σας:

1. Δεν ζείτε για να δουλεύετε. Δουλεύετε για να ζείτε!

Όταν επιστρέφετε στο σπίτι, πάρτε όλη την ενέργεια από τις αγκαλιές που σας περιμένουν, χαμογελάστε κοιτάζοντας την όμορφη οικογένεια που έχετε δημιουργήσει και πείτε ένα “Μπράβο” στον εαυτό σας. Δείξτε τους την αγάπη και την αφοσίωσή σας και μη διστάσετε να τους εξηγήσετε πώς νιώθετε, π.χ. κούραση, εκνευρισμό, ενθουσιασμό. Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εσάς να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

2. Ο/Η σύντροφός σας δουλεύει επίσης σκληρά και χρειάζεται την βοήθειά σας και την υποστήριξή σας.

Είτε επιστρέφει από την εργασία του/της, είτε σας περιμένει στο σπίτι έχοντας φροντίσει όλες τις υποχρεώσεις των παιδιών (σχολείο, ιατρικά ραντεβού, καθαριότητα, μαγείρεμα, κα), έχει συσσωρεύσει κούραση και έχει τις ίδιες ακριβώς ανάγκες με εσάς.

3. Τα παιδιά σας δέχονται μια πληθώρα ερεθισμάτων, στα οποία προσπαθούν να ανταποκριθούν τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά.

Η κούραση, αλλά και η υπερένταση που νιώθουν συχνά “περισσεύουν” και αναζητούν τους γονείς τους για να εκφράσουν μερικές από τις σκέψεις τους και τα συναισθήματά τους.

Συνηθίζουμε να σκεφτόμαστε ότι στην ηλικία τους οι αντοχές τους είναι ανεξάντλητες και οι σκοτούρες τους μηδαμινές, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.

Να θυμάστε ότι:
– Όλοι είστε κουρασμένοι από την ημέρα σας και έχετε τις δικές σας διαφορετικές ανάγκες – και τα παιδιά.
– Το καλύτερο που μπορείτε να δείξετε είναι κατανόηση και υπομονή.
– Η επικοινωνία και η καλή συνεννόηση με τον/την σύντροφό σας είναι αυτό που χρειάζεστε και οι δύο – προσπαθήστε για αυτό!
– Η δύναμη της αγκαλιάς είναι απίστευτα ισχυρή! Όταν βλέπετε αδιέξοδο, κάντε παύση και “δώστε” αγκαλιές!
– Είστε το πρότυπο των παιδιών σας – ακόμα και στον τρόπο που αντιμετωπίζετε την κούραση, τον εκνευρισμό και όσα αισθάνεστε στην καθημερινότητά σας.

Ο προσωπικός σας χρόνος σίγουρα δεν μοιάζει με αυτόν που είχατε όταν ήσασταν μόνοι/μόνες, αλλά για μισό λεπτό…“Ευτυχώς!”

Πώς αλλιώς θα είχατε αυτά τα χαρούμενα μουτράκια να σας χαμογελούν, να θέλουν να μάθουν τα πάντα από εσάς και να σας γεμίζουν υπερηφάνεια και ευγνωμοσύνη.

Βάλτε σε σειρά τις σκέψεις και τις προσδοκίες σας και προσφέρετε στην οικογένειά σας τον καλύτερο εαυτό σας. Το αξίζει!

 

Πηγή

Related items