Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες ναυτικοί στις εθνικές εκλογές 2019

Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες

Άσκηση εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων ναυτικών που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία, τα οποία ναυλοχούν κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε ελληνικά λιμάνια, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Σε ΦΕΚ προβλέπεται η ρύθμιση των λεπτομερειών για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες ναυτικούς στο εσωτερικό, κατά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ως ακολούθως:

Ι. α) Έλληνες ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κινήσεώς του κατά την ημέρα της ψηφοφορίας να βρίσκεται σε λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, στο δήμο του λιμένα που θα βρίσκεται το πλοίο στο οποίο υπηρετούν, με ονομαστικές καταστάσεις, που μετά την επικύρωσή τους με απόφαση του οικείου Πρωτοδικείου, έχουν ισχύ ειδικών εκλογικών
καταλόγων.

β) Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι πιο πάνω εκλογείς, με την εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, απαιτείται:

1) Να είναι πολίτες Έλληνες και Ελληνίδες, απογεγραμμένοι ναυτικοί, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου και να υπηρετούν σε πλοίο με Ελληνική σημαία, κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου.
2) Να είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας.
3) Να μην έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.
4) Να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν θα βρίσκεται, με βάση τα εγκεκριμένα δρομολόγια ή το πρόγραμμα κίνησής του κατά την ημέρα της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών, σε ελληνικό λιμάνι δήμου διαφορετικού από αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

γ) Οι ονομαστικές καταστάσεις των εκλογέων αυτών, οι οποίες θα περιέχουν όλα τα στοιχεία που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 27 του π.δ. 26/2012 και όπου συντρέχει περίπτωση, ανάλογα, στοιχεία αυτών (όπως π.χ. για το βαθμό και την ειδικότητα με την οποία κάθε εκλογέας ναυτικός υπηρετεί στο πλοίο) και στις οποίες θα αναγράφεται υποχρεωτικά ο δήμος όπου αυτοί θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, συντάσσονται και υπογράφονται από τον Πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν, ο οποίος βεβαιώνει πάνω σε αυτές, ότι οι εκλογείς που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, ανήκουν στη
δύναμη του πληρώματος του πλοίου. Οι καταστάσεις θεωρούνται για το γνήσιο της υπογραφής και το αληθές του περιεχομένου τους από τον Προϊστάμενο της Λιμενικής ή Αστυνομικής ή Τελωνειακής Αρχής του δήμου όπου ναυλοχεί το πλοίο.

δ) Οι καταστάσεις αυτές, έντυπα των οποίων οι Πλοίαρχοι εγκαίρως πρέπει να προμηθευτούν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφερειακές ενότητες), συντάσσονται σε πέντε (5) αντίτυπα. Τα τέσσερα (4) αντίτυπα, διαβιβάζονται - παραδίδονται μέσα σε πέντε (5) ημέρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της οικείας εκλογικής περιφέρειας στην οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι παραπάνω
εκλογείς και το ένα (1) αντίτυπο στον οικείο Αντιπεριφερειάρχη, προκειμένου να εκτιμήσει τις αντίστοιχες ανάγκες κατά τον καθορισμό των εκλογικών τμημάτων και την κατανομή των εκλογέων στα τμήματα αυτά.

ε) Οι επικυρωμένες από το Πρωτοδικείο καταστάσεις, που αποτελούν πλέον ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αποστέλλονται αμέσως στην αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα, η οποία μεριμνά για την προώθησή τους στα εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν οι εκλογείς αυτοί.

στ) Οι Πλοίαρχοι των πλοίων που θα καταθέσουν καταστάσεις στα οικεία πρωτοδικεία για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να μεριμνήσουν για την παραλαβή αντιγράφου θεωρημένης καταστάσεως από το οικείο Πρωτοδικείο. Ακόμη θα πρέπει να απευθυνθούν στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα, στην οποία θα έχουν διαβιβάσει αντίγραφο καταστάσεων, προκειμένου να παραλάβουν καταστάσεις κατανομής των ναυτικών στα εκλογικά τμήματα, στα οποία θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ζ) Οι ναυτικοί που σύμφωνα με τα ανωτέρω, έχουν εγγραφεί σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, παραδίδουν στον Πλοίαρχο του πλοίου που υπηρετούν την
αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο, τρεις (3), τουλάχιστον, πλήρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία της ψηφοφορίας,. Η αναγνώρισή τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής γίνεται με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου.

Διαβάστε περισσότερα το ΦΕΚ

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.