Print this page

«Καταπέλτης» το δικαστήριο για χρηματιστηριακό σύμβουλο που «υποσχόταν» λογαριασμούς στην Ελβετία

«Καταπέλτης» το δικαστήριο «Καταπέλτης» το δικαστήριο

Με την επιβολή κάθειρξης 17 ετών στον βασικό κατηγορούμενο και φυλάκισης 3 ετών στους δύο συνεργούς του, μεταξύ των οποίων και πρώην στέλεχος της τράπεζας Julius Bär Ζυρίχης, ολοκληρώθηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η δευτεροβάθμια δίκη για την υπόθεση εξαπάτησης εννέα καταθετών που θέλησαν να έχουν ελβετικό λογαριασμό.

Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του ,υιοθετώντας την πρόταση του Εισαγγελέα Έδρας Παναγιώτη Αθανασίου, καταδίκασε τον Θωμά Καρύδα, χρηματιστηριακό σύμβουλο, βασικό κατηγορούμενο που εμφανιζόταν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τράπεζας στην Ελλάδα σε κάθειρξη 17 ετών. Καταδίκασε επίσης τον Ελβετό υπήκοο Manuel Sovilla διευθυντή της τράπεζας και υπεύθυνο για τους Έλληνες πελάτες σε φυλάκιση 3 ετών. Ποινή 3ετούς φυλάκισης επέβαλε επίσης και στην σύζυγο του πρώτου κατηγορούμενου.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν περίπου δέκα χρόνια από τα θύματα της απάτης που ζητούσαν τα χρήματα από τους ..ελβετικούς λογαριασμούς τους , οπότε και διαπίστωναν πως δεν διέθεταν κανέναν λογαριασμό στην επίμαχη τράπεζα και ότι όλα τα παραστατικά που τους είχε δώσει ο βασικός κατηγορούμενος ήταν πλαστά.

Ο καταδικασθείς σε κάθειρξη ,ο οποίος εκτίει ήδη ποινή και για άλλη υπόθεση απάτης, εμφανιζόταν στην Αθήνα από το 2005 ως επίσημος αντιπρόσωπος της Julius Bär στην Ελλάδα, ενώ στην πραγματικότητα η σύμβασή του με την τράπεζα προέβλεπε μόνο τη προσέλκυση νέων πελατών έναντι αμοιβής. Σύμφωνα με την δικογραφία, με την βοήθεια του Ελβετού συνεργού του, που ήταν τότε υπεύθυνος για τους Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας, έπειθαν τους ενδιαφερόμενους καταθέτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο κατάστημα της Ζυρίχης, με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων. Τα θύματα κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς του βασικού κατηγορούμενου, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν ακολούθως σε δικούς τους, στη Julius Bär.

Πρωτόδικα, ο Καρύδας είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 22 ετών για απάτη, υπεξαίρεση, πλαστογραφία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το στέλεχος της ελβετικής Τράπεζας Julius Bär, ειχε καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για απλή συνέργεια στην απάτη ενώ η σύζυγος του βασικού κατηγορούμενου σε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή.