Πρώτη μέρα στο σχολείο, οδηγός για την μαμά και τον μπαμπά!

Απλές και χρήσιμες συμβουλές για την πρώτη μέρα στο σχολείο διώχνουν το άγχος και την ανασφάλεια.

 

1. Επίσκεψη στο σχολείο μαζί του και να το ξεναγήσεις στο νέο περιβάλλον. Έτσι δεν θα είναι τόσο τρομοκρατημένο για το που πάει και πως θα είναι εκεί. Σίγουρα δεν θ’ απογοητευτεί σε περίπτωση που το φανταζόταν αλλιώς.

2. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μεταδώσεις το δικό σου άγχος για τον αποχαιρετισμό στο παιδί. Θυμήσου πως ήταν η δίκη σου πρώτη μέρα στο σχολείο, μοιράσου μαζί του τους φόβους σου και εξήγησέ του πως τους ξεπέρασες. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις σαν παράδειγμα ένα μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Απόφυγε όμως τις συγκρίσεις.

3. Βοηθοί και τα βιβλία που κυκλοφορούν. Θα βρεις πολύ ωραία παραμύθια με θέμα την πρώτη μέρα στο σχολείο ή μπορείς ακόμα να φτιάξεις και το δικό σου. Χρησιμοποίησε τον αγαπημένο του ήρωα και φτιάξε ένα παραμύθι για τη δική του πρώτη μέρα.

4. Εξήγησέ του ότι θα έχει υποχρεώσεις, διάβασμα, θα πρέπει να είναι υπάκουο στους δασκάλους, αλλά μην ξεχάσεις του νέους φίλους, τις εκδρομές, ότι θα μάθει να διαβάζει μόνο του τ’ αγαπημένα του παραμύθια, τα παιχνίδια στο διάλειμμα και όποια άλλη δραστηριότητα προσφέρει το σχολείο.

5. Ηρθε η ώρα για ψώνια! Μην ψωνίσεις μόνος σου αλλά ζήτα τη γνώμη του. Πρέπει να νιώθει αρκετά μεγάλο και υπεύθυνο ώστε να διαλέξει μόνο του την τσάντα του και όλα τα απαραίτητα. Κι επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα απαιτητικά, δώστου να καταλάβει το ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε.

6. Αφού είναι όλα έτοιμα, έφτασε η μέρα που θα πάει στο σχολείο. Ετοίμασε ένα ιδιαίτερο πρωινό γι’ αυτή τη μέρα. Είναι ξεχωριστή!

7. Άσε το παιδί να διαλέξει μόνο του τι ρούχα θα φορέσει ώστε να αισθάνεται όσο πιο άνετα γίνετε. 

8. Περπατήστε μέχρι το σχολείο για ν’ απολαύσετε μια βόλτα, συζητήστε διάφορα θέματα στη διαδρομή και σίγουρα θ’ αποβάλετε και οι δύο ένα μέρος του άγχους σας.

9. Βγάλτε μία φωτογραφία για να θυμάστε αυτή τη μέρα και κάνε του ένα συμβολικό δώρο για την είσοδό του στο σχολείο.

10. Αποχαιρέτησέ το τρυφερά αλλά με αποφασιστικότητα ώστε να νιώσει ότι του έχεις εμπιστοσύνη στο καινούριο του ξεκίνημα. Επίσης θα καταλάβει ότι όσα πείσματα κι αν κάνει, θα πάει σχολείο κι αυτό δεν αλλάζει. 

Όταν η πρώτη μέρα φτάσει στο τέλος, μόλις πάτε σπίτι ζήτα του να σου πει όλες τις νέες εμπειρίες και μην του κόψεις τον ενθουσιασμό να μιλήσει.

Επιβράβευσέ το λεκτικά για ότι θετικό ακούσεις και κλείστε τη μέρα με μια μικρή «γιορτή». Άστο να διαλέξει το βραδινό, φάτε όλοι μαζί οικογενειακώς ώστε να τελειώσει αυτή η δύσκολη μέρα όσο πιο ευχάριστα γίνετε.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.