Το παιδί σας έχει επιθετική συμπεριφορά;

Τα περισσότερα παιδιά σε κάποια φάση της ανάπτυξής τους παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως η απειθαρχία, οι εκρήξεις θυμού, η άρνηση, η επιθετικότητα, η παρορμητικότατα, ή τα ψέματα.

Όλα αυτά τα προβλήματα συνήθως διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα. Ειδικά αν οι γονείς το χειριστούν σωστά, τα προβλήματα αυτά μειώνονται και τελικά εξαφανίζονται.

Σε ποια ηλικία τα παιδιά εμφανίζουν επιθετική συμπεριφορά;

Στην ηλικία των 2 χρόνων η επιθετικότητα είναι πολύ έντονη και εκδηλώνεται συνήθως με δαγκωματιές ή κλωτσιές. Από την ηλικία των 3-4 χρόνων αρχίζει να μειώνεται. Σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως τα παιδιά παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά σε ομαδικά παιχνίδια, εκφράζεται όμως με διαφορετικό τρόπο, όπως σχόλια, πειράγματα ή βρισιές. Η επιθετική συμπεριφορά παρατηρείται πιο συχνά στα αγόρια παρά στα κορίτσια.

Αν η επιθετική συμπεριφορά συνοδεύεται από έντονα συναισθήματα μίσους ή εκδίκησης, τότε πρέπει να ανησυχήσουμε.

Πώς να διαχειριστείτε την επιθετικότητα του παιδιού;

1. Να συζητάτε συχνά με το παιδί, εξηγώντας του τι επιτρέπεται και τι όχι στη συμπεριφορά του, για να μπορεί κι εκείνο να ελέγχει τις πράξεις του και τα όρια που δεν πρέπει να ξεπερνά. Να μάθει δηλαδή σιγά-σιγά να μη σκέφτεται μόνο τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του, τα αισθήματα και τα δικαιώματά τους που οφείλει να σέβεται. Εξηγήστε του, ότι δεν έχουν μόνο οι δικές του απαιτήσεις προτεραιότητα, αν θέλει να έχει φίλους και να είναι αγαπητό.

2. Η τιμωρία, είναι η λιγότερο κατάλληλη μέθοδος για τον έλεγχο της επιθετικής συμπεριφοράς, μια που ο πόνος και η ντροπή είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν σε πιο επιθετικές κινήσεις, λόγω εκδικητικής συμπεριφοράς. Η πιο κατάλληλη μέθοδος για αναστολή επιθετικότητας με εξωτερική επέμβαση είναι το άμεσο σταμάτημα των επιθετικών ενεργειών.

3. Όταν βλέπετε το παιδί να εκδηλώνει επιθετικότητα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, συγκρατηθείτε, αλλά δείξτε του τη δυσαρέσκειά σας. Πάρτε το κοντά σας και πείτε του με ηρεμία και σταθερότητα ότι δεν σας αρέσει αυτή η συμπεριφορά, ότι δεν είναι από κανέναν αποδεκτή κι ότι δεν χρησιμοποιούμε κλωτσιές για να λύσουμε τις διαφωνίες μας, γιατί αυτό μπορεί να κάνει κακό στον άλλο, τον κάνει να πονάει. Τέλος προτρέψτε το να ζητήσει συγγνώμη.

4. Προσπαθήστε να επεμβαίνετε άμεσα, όποιες φορές το παιδί σας γίνεται επιθετικό. Μην περιμένετε να χτυπήσει για πολλοστή φορά το φίλο που έχει έρθει στο σπίτι για παιχνίδι για να το σταματήσετε. Απομακρύνετέ το για ένα σύντομο χρονικό διάστημα (ένα ή δύο λεπτά είναι αρκετά), μέχρι να ηρεμήσει. Ρωτήστε το αν είναι έτοιμο να επιστρέψει στο παιχνίδι χωρίς να συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά.

5. Τονίστε τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα του και πείτε του πόσο περήφανη είστε που είναι, π.χ., τόσο καλό κι ευγενικό παιδί κι ότι είναι σημαντικό αυτό να το δείχνει όταν είναι με άλλα παιδιά. Και κάθε φορά που συμπεριφέρεται όμορφα, μην παραλείπετε να το επαινείτε.

 

6. Σε κάθε περίσταση που το παιδί εκδηλώνει επιθετικότητα θα πρέπει να του επαναλαμβάνετε με σταθερότητα και σαφήνεια ότι δεν πρέπει να το κάνει αυτό.

7. Βοηθήστε το να διοχετεύσει την ενέργειά του εάν το παιδί σας είναι πολύ ζωηρό. Θα πρέπει να του δίνετε αρκετό χρόνο για παιχνίδι και εκτόνωση, κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner