Ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια για το παιδί μου;

Ένα ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι πως θα επιλέξουν τα σωστά παπούτσια για το παιδί τους.

Πολλές φορές έρχονται σε δύσκολη θέση, όταν το παιδί θέλει παπούτσια γιατί δεν ξέρουν ποιο είναι το σωστό νούμερο για αυτά καθώς και αν πρέπει να είναι μαλακά ή σκληρά.

Μέχρι το παιδί να αρχίσει να περπατά, δεν χρειάζεται να φορά παπούτσια. Τα παπούτσια μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση βλάπτουν παρά ωφελούν το παιδί, καθώς εμποδίζουν την ελευθερία του κατά το μπουσούλημα.

Παπούτσια θα πρέπει να αγοραστούν στο παιδί όταν αρχίσει να κάνει τις πρώτες προσπάθειές του για περπάτημα, επιλέγοντας ένα ζευγάρι που καλύπτει τον αστράγαλο, ώστε να υποστηρίζονται τα αδύνατα πόδια και τα μαλακά του κόκαλα.

Μέχρι την ηλικία των 6 ετών, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για ορθοπεδικά προβλήματα, αφού με την επιλογή του σωστού παπουτσιού, τα όποια προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις διορθώνονται από μόνα τους, όσο το παιδί αναπτύσσεται.

Κατά την επιλογή του παπουτσιού θα πρέπει να προσέχουμε η σόλα να μην είναι πολύ μαλακή, ώστε το πόδι να συναντά φυσιολογική αντίσταση και να μην παραμορφώνονται οι μαλακές ακόμη αρθρώσεις του μεταταρσίου.

Προκειμένου να αποφεύγεται η συνήθης σ’ αυτή την ηλικία τάση για χιασμό των ποδιών (πλησίασμα των γονάτων και απομάκρυνση των άκρων ποδών), το εσωτερικό πέλμα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι σωστά εξογκωμένο στην καμάρα και όχι επίπεδο.

Πώς να επιλέξω παπούτσια για το παιδί μου;
Όταν αγοράζουμε παπούτσια, προσέχουμε να υπάρχει ένα μικρό περιθώριο μπροστά από τα δάκτυλα.

Τα υλικά των παπουτσιών, με εξαίρεση τα αθλητικά, που είναι πάντοτε συνθετικά, πρέπει να είναι φυσικά, δηλαδή δέρμα ή ύφασμα.

Όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε παπούτσια επιλέξτε ελαφρά ως προς το βάρος, μαλακά, καλά αεριζόμενα, που να αφήνουν αρκετό χώρο για ανάπτυξη.

Να προσέχετε το μήκος, πλάτος και βάθος του παπουτσιού, καθώς το παιδί σας δοκιμάζει τα παπούτσια του. Μικρότερα παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα δάχτυλα, είσφρυση όνυχος, παραμορφώσεις, κάλους και υπεροστώσεις. Πρέπει να εξετασθεί επίσης το βάθος του παπουτσιού, ώστε να εξασφαλίστε ότι η οροφή του δεν πιέζει τα δάχτυλα ή τα νύχια και δεν έχει ραφές ή κόμπους. Παπούτσια με στρογγυλές μύτες να προτιμούνται γιατί επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων.

Τα παπούτσια θα πρέπει να έχουν τη σωστή φόρμα, να είναι ανατομικά και να διαθέτουν σταθερή σόλα.

Οι κάλτσες πρέπει να είναι βαμβακερές ή μάλλινες και όχι συνθετικές, να αλλάζονται καθημερινά, αν όχι συχνότερα, και να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, προτιμούν τα αθλητικά παπούτσια.

Ο ιδρώτας σε συνδυασμό με τα συνθετικά υλικά των αθλητικών παπουτσιών, δημιουργούν μικρόβια και μύκητες, που προκαλούν έντονη δυσοσμία και θεραπεύονται δύσκολα. Γι' αυτό, τα αθλητικά παπούτσια επιβάλλεται να πλένονται τακτικά στο πλυντήριο, επίσης στους 60 βαθμούς.

Αν το παιδί επιμένει να χρησιμοποιεί συνεχώς αθλητικά παπούτσια, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δύο ζευγάρια, ώστε να μη φορά τα ίδια κάθε μέρα.

Δεν είναι σωστό τα παπούτσια να δανείζονται, ούτε να «περνούν» από το μεγάλο αδελφάκι στο μικρότερο. Τα παλιά παπούτσια έχουν πάρει το σχήμα του πρώτου ποδιού και σίγουρα θα ταλαιπωρήσουν το δεύτερο.

Πρέπει να εξετασθεί επίσης το βάθος του παπουτσιού, ώστε να εξασφαλίστε ότι η οροφή του δεν πιέζει τα δάχτυλα ή τα νύχια και δεν έχει ραφές ή κόμπους.

Παπούτσια με στρογγυλές μύτες να προτιμούνται γιατί επιτρέπουν μεγαλύτερη άνεση στην κίνηση των δαχτύλων.

Διαλέξτε παπούτσια με κορδόνια ή βέλκρο, για να διασφαλίσετε ότι το παπούτσι θα μείνει στο πόδι του παιδιού.

Επιπλέον, όταν επιλέγετε παπούτσια, μην ανησυχείτε για την καμάρα του πέλματος, γιατί δε χρειάζεται στήριξη.

Το παιδί μέχρι την ηλικία των 3 ετών δε θα έχει ούτως ή άλλως καλοσχηματισμένη καμάρα.

Ορθοπεδικά παπούτσια πρέπει να φοράνε μόνο τα παιδιά που πραγματικά έχουν κάποιο πρόβλημα, διαγνωσμένο από παιδο-ορθοπαιδικό.

Όταν πρόκειται για παπούτσια καθημερινής χρήσης την περίοδο που το παιδί προσπαθεί να εξελιχθεί κινησιολογικά, να αγοράζετε μόνο καινούργια παπούτσια.

Κανένα ζευγάρι πόδια δεν είναι το ίδιο με άλλα, οπότε αγοράζοντας καινούργια παπούτσια θα είστε βέβαιοι, ότι το εσωτερικό τους δεν έχει πάρει την φόρμα άλλου ποδιού.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.