Πώς να προστατεύσουμε το μωρό μας από τον καύσωνα

Νεογέννητα και βρέφη των πρώτων μηνών είναι ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ευαίσθητα από μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες στη ζέστη.

Αντισταθείτε στην "φυσική" για τα ελληνικά δεδομένα τάση να τα καλύπτετε με εξτρά στρώσεις ρούχων, μακρυμάνικα και κουβέρτες σκεπάσματα.

Δεν έχουν ακόμα την ικανότητα να ιδρώνουν αποτελεσματικά και ως αποτέλεσμα μπορεί να ανεβάσουν πυρετό λόγω ζέστης, να μην τρώνε ή να γίνουν νωθρά.

Η επιδερμίδα του είναι πολύ πιο ευαίσθητη από την επιδερμίδα του ενήλικα, δεν αποβάλει τη θερμότητα όπως οι ενήλικες.

Μελέτες έχουν συνδέσει την αύξηση κινδύνου για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών με τον βαθύ ύπνο σε πολύ θερμό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε εξωτερικούς χώρους τις μεσημεριανές ώρες, το μωρό μας θα χρειαστεί ιδιαίτερη φροντίδα και προστασία.

Τι πρέπει να κάνετε:

Αποφύγετε τον ήλιο και τη ζέστη
Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.

Προμηθευτείτε κατάλληλο για την ευαίσθητη ηλικία του αντηλιακό και απλώστε σε όλο το σώμα.

Εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, παραμείνετε σε δροσερό χώρο ή τουλάχιστον σε σκιά.

Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον χρόνο που θα βρεθείτε σε συνθήκες ζέστης και στον ήλιο, π.χ. στην παραλία.

Μην ξεχάσετε να προστατέψετε τα μάτια του με γυαλιά ηλίου κατάλληλα για την ηλικία του, θα βρείτε στο εμπόριο ακόμη και για βρέφη.

Ντύστε το ελαφρά
Προτιμήστε τα υφάσματα που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι.

Ντύστε το με λεπτά ρούχα που είναι χαλαρά στο σώμα του και όχι στενά. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα υφάσματα και μην ξεχνάτε το καπέλο.

Αν η θερμοκρασία είναι άνω των 23 βαθμών το μωρό σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά απλά με ένα φορμάκι ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρύ ρούχα (δεν χρειάζεται ούτε κάλτσες ή παπούτσια!).

Ενυδατώστε το
Δώστε στο μωρό συχνά μερικές γουλιές υγρό, ανάλογα με την ηλικία του, π.χ. γάλα για τα μικρά βρέφη και στις μεγαλύτερες ηλικίες νερό.

Εάν θηλάζετε, προσφέρετε το στήθος σας, αλλά μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε και τον δικό σας οργανισμό εντατικά. Τα μωρά που θηλάζουν μπορούν να καλύπτουν την ανάγκη τους για υγρά πίνοντας περισσότερο γάλα όταν έχει ζέστη.

Στα μωρά που έχουν ξεκινήσει τις πρώτες τους τροφές μπορείτε να δίνετε αποστειρωμένο νερό.

Προσαρμόστε το καρότσι του
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο καλοκαιρινό καρότσι, που συνήθως έχουν και πιο ελαφριά υφάσματα ή να τοποθετείτε δροσερά βαμβακερά υφάσματα στο καρότσι σας και να τα αλλάζετε συχνά.

Μην αφήνετε ποτέ το μωρό στο αυτοκίνητο
Κάθε καλοκαίρι, όπως δυστυχώς δείχνουν οι στατιστικές, ένα μωρό πεθαίνει επειδή οι γονείς του το ξέχασαν στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Πάντα μα πάντα να ελέγχετε το πίσω κάθισμα πριν βγείτε από το αυτοκίνητο και μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του στο αυτοκίνητο, έστω κι αν πρόκειται για 2-3 λεπτά.

Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει επικίνδυνα μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, ακόμα κι αν τα παράθυρα του αυτοκινήτου είναι ανοιχτά.

«Πετάξτε» τις πάνες
Αλλάζετε πιο συχνά τις πάνες του και εάν είναι δυνατό, αφήστε το λίγο χωρίς πάνα (π.χ. όταν είστε σε εξωτερικό χώρο και δεν σας πειράζουν τα «ατυχήματα») ώστε να αεριστεί το δέρμα στην περιοχή.

Όταν προγραμματίζετε βόλτες σκεφτείτε τον καιρό
Προσπαθήστε να μην κάνετε πολλές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους τις πολύ ζεστές και υγρές μέρες.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.