Φτιάξτε την δική σας μπάρα δημητριακών!

Είναι το πιο γρήγορο, βολικό και πάνω απ’ όλα υγιεινό σνακ που μπορείτε να έχετε μαζί σας όπου και εάν βρεθείτε.

Πολλές από τις μπάρες του εμπορίου είναι μεν γευστικές αλλά περιέχουν και πολλές θερμίδες, ζάχαρη και συντηρητικά.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να φτιάξετε στο σπίτι τις δικές σας μπάρες οι οποίες θα σας δώσουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια για να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Η βάση

Η βάση για τις μπάρες είναι φυσικά τα δημητριακά, με δημοφιλέστερη τη βρώμη. Για να αποκτήσουν οι μπάρες μία πιο ανάλαφρη υφή αρκετές συνταγές περιλαμβάνουν και δημητριακά του εμπορίου, όπως είναι τα Rice Krispies ή τα Coco Pops.

Οι ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί μας δίνουν πολύτιμα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν στην καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και στην λειτουργία του εγκεφάλου. Επιπλέον οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και πρωτεΐνη, συστατικά τα οποία βοηθούν τον οργανισμό μας να παράγει ενέργεια. Επιλέξτε συνδυασμό ξηρών καρπών: φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια ή ακόμα και σπόρους όπως ο δημοφιλής λιναρόσπορος, σουσάμι, κουκουνάρι ή chia seeds. Εάν οι ξηροί καρποί είναι μεγάλοι μπορούν να θρυμματιστούν ελαφρώς σε μικρότερα κομμάτια.

Τα αποξηραμένα φρούτα

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά και φυτικές ίνες, τα αποξηραμένα φρούτα δίνουν γλυκιά γεύση στις μπάρες δημητριακών. Μερικές επιλογές είναι: σταφίδες, cranberries, δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, μπανάνα ή ότι άλλο μπορεί κανείς να έχει στο ντουλάπι του.

Tips

Ένα πολύ σημαντικό βήμα στην παρασκευή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι το πώς θα κολλήσουν όλα τα υλικά μαζί για να δώσουν την ιδανική μαστιχωτή υφή. Αυτό μπορεί να συμβεί με 2 τρόπους. Ο πρώτος τρόπος είναι χρησιμοποιώντας κάποιο βούτυρο από ξηρούς καρπούς όπως το φυστικοβούτυρο ή το ταχίνι. Ο δεύτερος τρόπος χρειάζεται βούτυρο, μαύρη ζάχαρη και μέλι τα οποία λιώνουν σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να δέσει το μείγμα των δημητριακών και των ξηρών καρπών. 

Εκτός από τα συνηθισμένα υλικά μία μπάρα δημητριακών μπορεί να περιέχει κομματάκια σοκολάτας για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, μπορεί να ταιριάξει ωραία με σκόνη στιγμιαίου καφέ, ενώ έντονη γεύση θα δώσουν οι νιφάδες καρύδας και η κανέλα.

Η συνταγή

Υλικά

– 2 κούπες βρώμη

– 1 κούπα δημητριακά (κατά προτίμηση τύπου Rice Krispies)

– 1 κούπα μίγμα ξηρών καρπών/ σπόρων: ανάλατα φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, σουσάμι

– 1 κούπα αποξηραμένα φρούτα

– ¾ κούπας (150 γραμμάρια) μαύρη ζάχαρη

– ½ κούπα (140 γραμμάρια) μέλι

– ¼ κούπας (55 γραμμάρια) βούτυρο

– 1 πρέζα αλάτι

– ½ κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Βήμα 1ο

Ψήστε τη βρώμη: Λαδώστε ελαφρώς ένα ταψί και ψήστε τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς για 3 έως 5 λεπτά στο φούρνο (180 0C), μέχρι να πάρουν ελαφρώς χρώμα.

Βήμα 2ο

Λιώστε το βούτυρο και την ζάχαρη: Σε μία κατσαρόλα προσθέστε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και το αλάτι. Ζεστάνετε σε μεσαία φωτιά μέχρι να λιώσει καλά το βούτυρο και η ζάχαρη.

Βήμα 3ο

Αναμείξτε τα υπόλοιπα υλικά: Όσο το μείγμα του βουτύρου είναι ακόμη ζεστό αναμείξτε το με τα υλικά που απέμειναν σε ένα μπολ (βρώμη, ξηροί καρποί, δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα, κανέλα) και ανακατέψτε καλά.

Βήμα 4ο

Απλώστε στο ταψί: Σε ένα ταψί τοποθετείστε ένα αντικολλητικό χαρτί και σε αυτό απλώστε το τελικό μείγμα. Καλύψτε το ταψί με μία μεμβράνη και αφήστε το να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.

Βήμα 5ο

Κόψτε τις μπάρες: Βγάλτε το ταψί από το ψυγείο και με το μαχαίρι του ψωμιού κόψτε το παγωμένο μείγμα σε ορθογώνιες μπάρες.

Εάν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη και το βούτυρο με ½ κούπα ταχίνι ή φυστικοβούτυρο. Στην περίπτωση αυτή παραλείπετε το 2ο βήμα και απλά αναμιγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Τυλίξτε τις μπάρες σε μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί και φυλάξτε τις σε δροσερό μέρος.

Οι σπιτικές μπάρες δημητριακών είναι έτοιμες για να τις πάρετε μαζί σας στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, πριν το γυμναστήριο, στην παραλία, στην τσάντα σας!

 

Πηγή : www.healthview.gr

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.